Harun Farocki se potkává ve Futuře s Baladránem

juk
9. 2. 2015 15:57
Česko-německé videoeseje a filmové instalace vystavuje galerie Futura. Představuje tvorbu Haruna Farockého a Zbyňka Baladrána.
Foto: Futura

Praha - Německý videoumělec Harun Farocki a český výtvarník Zbyněk Baladrán spojili svou tvorbu na výstavě v pražské galerii Futura. Ve velkém dialogu obou autorů se Farockého replikou neplánovaně stala retrospektiva – před otevřením výstavy totiž slavný filmový tvůrce náhle zemřel.

„Osobně jsem Haruna Farockého nikdy nepotkal,“ popisuje kurátor galerie Michal Novotný. „Zemřel koncem července, týden poté, co jsem obdržel jeho souhlasný e-mail.“ Prvotní úvahy o zrušení celé přehlídky nakonec nahradila forma retrospektivního uspořádání. Komplexnější výstavu v Čechách ostatně Farocki, novojičínský rodák, ještě neměl.

Zbyněk Baladrán tak přijal těžkou roli partnera, který sekunduje průřezu celoživotní tvorby a zároveň zůstává rovnocenným aktérem komunikace. Takový byl i záměr kurátora – zprostředkovat vzájemné setkání obou umělců, nikoliv ukázat na společné body v jejich díle, přestože se Baladrán tvorbou Farockého volně inspiruje.

Styčné polohy navíc přirozeně vykrystalizovaly prolínající se instalací. Autoři spolu interagují i jednoduchým umístěním pláten proti sobě, které podtrhuje dialogičnost expozice.

„Farockého a Baladrána spojuje zaujetí pozice,“ vysvětluje kurátor. „Pozice, která je kritická, ale zároveň se neskrývá, nekličkuje, neuhýbá. Je jaksi poctivá, vzpřímená, pracná. Jakoby možná právě tady byl ten rozdíl mezi uměním a obrazem jako pouhou pornografií. Rozdíl dnes v současném umění možná ještě více aktuální.“

Podívejte se na část filmu Haruna Farockiho Serious Games.
Podívejte se na část filmu Haruna Farockiho Serious Games.

Harun Farocki patří k významným německým filmovým tvůrcům, za svůj život natočil více než devadesát experimentálních a dokumentárních snímků. Baladrán vystavuje v galerii Futura jako čerstvý držitel ceny Osobnost roku udělované za nejvýznamnější umělecký počin roku. Ocenění získal za sérii menších výstav, samostatně vloni vystavoval v Praze, Mnichově a ve francouzském Delme.

Videoeseje a filmové instalace, které zaplňují velké podzemní prostory smíchovské galerie, jsou přístupné do 22. března 2015. Současně výstavu doprovází Farockého expozice Paralela I–IV v Goethe-Institutu.

Harun Farocki, Zbyněk Baladrán. Do 22. března 2015. Galerie Futura, Holečkova 49, Praha 5. Kurátor: Michal Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy