FOTO Vy pitomci, kupte to! vyzýval Banksy. Nyní i Sotheby´s

Banksyho čas už přišel. Krysa, kterou propašoval v roce 2004 do londýnského muzea, jej teprve ohlašovala.
Podívejte se do expozice Banksyho prací v Londýně.
Winston Churchil.
Kate Moss.
Foto: Reuters
Kultura Reuters Kultura, Reuters
7. 6. 2014 12:03
Aukční síň Sotheby´s nabízí na londýnské prodejní výstavě na sedmdesát prací slavného streeartisty Banksyho. Ceny vyletěly až na půl milionu liber. Podívejte se na Neautorizovanou retrospektivu.

Fotogalerie - Uznávaný britský streetartista Banksy si zakládá na své anonymitě a k jeho pověstnému image přispívá i proklamovaná nenávist k výstavám v galeriích. Své obrazy maluje zásadně v ulicích a v noci, aby po ránu dokázal náležitě překvapit politicky angažovanou ironií odpůrce i fanoušky.

Jeho sláva ovšem už způsobila i to, že na aukcích se v posledních letech ceny jeho děl vyšplhaly k sumám kolem dvou milionů dolarů. A prodejci se už neštítí ani ilegálně sejmout jeho malbu ze zdi a zkusit ji zpeněžit.

Banksy tudíž asi není úplně spokojený s rozruchem kolem prodejní Neautorizované retrospektivy, kterou kurátor a bývalý Banksyho agent Steve Lazarides pořádá od 11. června do 25.července v londýnské galerii S2 za vydatného přispění aukční síně Sotheby´s.

Vystaveno bude na sedmdesát položek, které mají skončit za nemalé částky v soukromých sbírkách. "Myslím, že pro Banksyho je to asi poslední věc na světě, kterou by chtěl vidět," přiznal Lazarides. "Je to neautorizovaná výstava, ale samozřejmě všechna díla namaloval Banksy, na což máme i náležité certifikáty od Banksyho autorizační služby. Nejzajímavější tahle akce je určitě z komerčního hlediska," dodal Lazarides, který Banksyho zastupoval do roku 2008.

Sotheby´s nicméně nezveřejnila kompletní ceník vystavených prací, nabízí jej vytipovaným soukromým sběratelům. "Některé z vystavených děl původně stály kolem padesáti až sto liber, teď se budou prodávat až za půl milionu," naznačil cenovou úroveň Lazarides.

Ani Banksy samozřejmě nepřijde zkrátka, protože ze zákona mu náleží čtyři procenta z prodaného díla.

Aby zmírnil sterilitu prostředí galerie, nechal Lazarides stěny posprejovat červenou a černou barvou. Mezi sedmdesátkou děl nechybí ani portrét modelky Kate Moss, Winstona Churchilla se splihlým punkerským čírem či klasický výjev z Pulp Fiction s Johnem Travoltou a Samuelem L. Jacksonem třímajícími místo revolverů banány, ani slavná krysa, kterou Banksy v rámci jedné ze svých intervencí propašoval do expozice Národního historického muzea v Londýně.

Sotheby´s prodávala poprvé jeden Banksyho tisků v roce 2004, nynější ceny jsou ale už nesrovnatelné. "Trh přijal Banksyho velmi rychle, což je pravděpodobně i pro něj docela šokující," řekla Cheyenne Westphal, šéfka oddělení současného umění Sotheby´s. "Máme tu i jeden tisk, který říká: Vy pitomci, kupte to... To se Banksymu rozhodně plní, protože je opravdu hodně sběratelů, kteří chtějí vlastnit alespoň jeden jeho obraz. Tady v galerii je to možná dobře pochopitelné."

Neautorizovaná retrospektiva není ani první podobnou výstavou Banksyho prací. Letos v dubnu nabízela jeho díla výstava v hotelu ME v Londýně pod titulem Stealing Banksy?

Tehdy streetartista napsal na svůj web: "Banksy by chtěl, aby bylo jasno. Tahle akce se mnou nemá nic společného a přijde mi nechutné, že lidé můžou vystavovat něčí díla bez jeho svolení."

K Neautorizované retrospektivě zatím Banksyho web mlčí.

 

Právě se děje

Další zprávy