FOTO Sochař Václav Fiala pozval přátele do parku

Václav Fiala: Kubus 3.
Václav Fiala: Socha pro J. Hlávku.
Václav Fiala: Kubus 2.
Václav Fiala: Zalomený
Pohled do Galerie Natura na průhonickém zámku.
Foto: Galerie Natura
Kultura Kultura
2. 4. 2014 17:10
V průhonickém parku a zámku vznikla Galerie Natura. První výstavu tam má světoznámý sochař Václav Fiala a jeho přátelé.

Fotogalerie - Dřevěné sochy prosté zbytečností, často inspirované architekturou a stojící v neobvyklých kompozicích. Václav Fiala ve své tvorbě projevuje silný cit pro začlenění sochy do prostoru, za sebou má bezpočet realizovaných instalací v Čechách i v zahraničí. Na aktuální výstavě v průhonickém zámku a parku se představuje s trojicí hostů.

Výběr doprovodných umělců nechali kurátoři výstavního programu Jindra Vlková a Pavel Baňka na Fialovi. „Po dlouhém přemítání jsem si stanovil čtyři podmínky,“ vysvětluje Fiala. „Musí mi být jejich práce blízká, musím k ní cítit obdiv, každý musí být z jiného uměleckého oboru, ale především to musí být lidé, ke kterým mě váže přátelský vztah.“

Do průhonického zámku si nakonec přizval fotografa Libora Teplého, malíře Igora Hlavinku a sochaře Toniho Scheubecka. „Sice to byla kritéria nekunsthistorická, ale moje,“ dodává k výběru Fiala.

Určitá „přidaná nadumělecká hodnota“ protíná celou autorovu tvorbu. Před čtyřmi lety například postavil symboly domů ze starých šumavských trámů, které zbyly po vojáky zpustošených stavbách. „Jen obrysy, jen siluety, nepoužitelné a nepraktické,“ popisuje Fiala instalaci v sokolovském kostele sv. Antonína Paduánského. „Pokusil jsem se postavit pomník ztraceným domům ze šumavských samot, které měly tu smůlu, že stály v nesprávný čas na nesprávném místě…“

Během své tvorby získal Václav Fiala dvakrát grant newyorské nadace Pollock-Krasner a ocenění Sydney Sculpture Prize. Napsal knihu o Indii, publicisticky zaznamenal i kritizovanou přeměnu klatovské továrny na nákupní centrum. Realizoval desítky pomníků a pamětních desek, jejichž rozsahem je sochař v Čechách naprostým unikátem.

Výstava Václava Fialy a jeho hostů zahájila činnost nově otevřené průhonické galerie Natura. „Vzhledem ke zvláštnosti galerie, která je umístěna v několika prostorách zámku a bude alternativně přesahovat i do parku, jsme zvolili koncepci vícenásobných dialogů umělců,“ říkají Jindra Vlková a Pavel Baňka.

Záměrem galerie Natura je podle kurátorů představovat osobité současné umění, které se nepodbízí běžným trendům, ale naopak se, jak galerie odkazuje ve svém názvu, vyznačuje silným „naturelem“.

Václav Fiala a jeho hosté. Do 8. 6. 2014. Galerie Natura, Zámek 1, Průhonice. Vystavující umělci: Václav Fiala, Libor Teplý, Igor Hlavinka, Toni Scheubeck.

 

Právě se děje

Další zprávy