FOTO Prahu podruhé rozzáří festival Signal. Na co se těšit?

Australská skupina Electric Canvas promění Městskou knihovnu.
Nedávno rozzářili Electric Canvas i operu v Sydney.
Na kostel svaté Ludmily na náměstí Míru letos bude promítat skupina Onion Lab z Barcelony. Tématem projekce bude evoluce, transformace a alterace reality prizmatem.
I letos dojde na 3D projekci. Na fasádu Michnova paláce na Kampě bude promítat své abstraktní kompozice turecký kolektiv Nerdworking.
Při zahájení na Staroměstském náměstí bude účinkovat maďarská skupina Maxin10sity. Už její název slibuje nekompromisní vizuální zážitek.
Foto: Signal
Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 9. 2014 14:58
Podívejte se na ukázky světelných instalací, které vystaví festival Signal v polovině října v pražských ulicích.

Fotogalerie - Do Prahy se vrátí festival světla Signal, jehož premiéra patřila k nejatraktivnějším pražským kulturním akcím ve veřejném prostoru loni na podzim. Světelné instalace a videomappingy vidělo podle pořadatelů až čtvrt milionu lidí.

Druhý ročník se bude konat od 16. do 19. října a mezi novinkami nabídne třeba interaktivní instalace, které budou barvy a světla měnit podle pohybu diváka.

Pořadatelé vybrali také nová místa a kromě toho, že světlo promění povrchy staveb, nádvoří a soch, budou některé instalace i pod hladinou Vltavy. Světelné projekty budou moci lidé navštívit denně od 19:00 do 24:00 opět zdarma. Pořadatelé čekají, že přijít by mohlo až 400 tisíc návštěvníků.

"Máme více umělců, koncentrovanější charakter instalací, selekce byla přísnější a myslím, že kvalita festivalu bude ještě mnohem jinde (než loni)," řekl ředitel festivalu Martin Pošta.

Videomappingy budou jednou z hlavních atrakcí festivalu. Umělci z Austrálie, Turecka, Maďarska a Španělska připravují animace, které promění fasády v digitální umělecká plátna. Přístupy jsou různé: od černobílé abstrakce až po barevné a humorné příběhy. Pražské paláce Kinských a Michnův, Městská knihovna i kostel sv. Ludmily ožijí světlem a kreativitou.

Audiovizuálním uměním ožije i Střelecký ostrov, park Kampa, Klementinum a mnoho dalších míst. Kromě řady zahraničních umělců představí své světelné instalace čeští tvůrci, například Petr Nikl, Richard Loskot a David Černý.

Nikl připravuje instalaci společně s Davidem Vrbíkem a navazuje v ní na své předchozí práce. Pracuje i s vodou a zvukem.

"Inspiroval jsem se dopadem slunce na řeku a jeho odrazem pod mostní oblouky, kdy kmitají vlny světelných sítí po zastíněné straně toho oblouku a voda utváří úžasné partitury. Využíval jsem tento efekt při různých performancích v divadlech. Tady je možnost tento nástroj rozvinout ve smyslu oživení určitého prostoru," popsal Nikl svůj projekt, který bude na dvoře taneční konzervatoře na Palachově náměstí, což je prostor pro většinu Pražanů neznámý. Také jeho instalace budou interaktivní.

Podívejte se, na co se lze těšit v ulicích Prahy!

 

Právě se děje

Další zprávy