FOTO Kam míří fotografie? Současné trendy zná Prague Photo

Blanka, Marek, Václav Chochola.
Blanka, Marek, Václav Chochola.
Jiří Hanke.
Květoslav Vršovský.
Milan Jaroš.
Foto: Prague Photo
8. 4. 2014 16:25
Sedmý ročník Prague Photo pozval do čtyř pater pražského Kafkova domu převážně české galerie, kurátory, ateliéry a umělecké školy.

Fotogalerie - Kam směřuje dnešní fotografie? Přehlídka současné české scény se na týden otevřela v Kafkově domě. Sedmý ročník festivalu Prague Photo pozval do čtyř pater domu převážně české galerie, kurátory, ateliéry a umělecké školy. Jedna z nich, Vyšší odborná škola grafická, získala za "nebývale svobodný soubor" ocenění festivalové poroty.

Vyhrává aranžmá

Podle ředitele Milana Jaroše má v soudobém trendu místo stále i klasická černobílá fotografie, určující je ale především technologie.

„Fotografie se dnes daleko více aranžují,“ vysvětluje Jaroš. „Aranžovanost se projevuje u samotných fotografů i u následného procesu, přestože to často není vůbec poznat. Počítače nicméně umožňují autorům zasahovat do výsledného produktu zcela zásadně.“

Festival se každoročně snaží obsáhnout co nejširší škálu, kterou aktuální scéna nabízí. Vedle současných fotografů tak uvádí i galerie nebo specializovaná fotografická centra, současně přehlídku doprovází diskuse a workshopy.

Po skončení akce v neděli 13. dubna se z Kafkova domu přesouvají části výstavy přímo do dvanácti galerií a muzeí, kde budou do konce května prezentovány kurátorské projekty.

Nebývale svobodní studenti z Hellichovky

Přirozenou součástí je účast středních a vysokých uměleckých škol. Letos mají svou místnost třeba pražská FAMU, Slezská univerzita v Opavě nebo Západočeská univerzita v Plzni. Nejen mezi nimi vybírá každoročně odborná porota laureáta Young Prague Photo Award, fotografa do 35 let.

Letošním vítězem se stala Vyšší odborná škola grafická jako celek. Studenti z pražské Hellichovy ulice se věnují dokumentární i reklamní fotografii, ve výuce se klade důraz na využití nových médií nebo aplikaci fotografie v multimediálních projektech. Na vystaveném souboru nicméně porotci ocenili především nespoutanost studentů.

„Celá kolekce je hrozně svobodná, až téměř nezávislá na škole, do které studenti chodí,“ odůvodnil výběr Milan Jaroš. „To je dnes skoro výjimečné. Letos právě to bylo rozhodující, hlasování je vždy velmi těsné, protože je tu samozřejmě více špičkových škol a fotografů.“

Prague Photo. 8. – 13. dubna 2014. Kafkův dům, Náměstí Franze Kafky 3, Praha 1. Otevřeno od 11 do 19 hodin. www.praguefoto.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy