Přepsat dějiny umění. Brno vystavuje feministickou avantgardu 70. let

Výstava, která je nyní k vidění v Brně, začala svou cestu po Evropě roku 2014 v Bruselu.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
19. 12. 2018 13:25
Přes 200 uměleckých děl, která zobrazují ženy a ženská témata, představuje nová výstava v brněnském Domě umění nazvaná Feministická avantgarda 70. let. Její součástí jsou fotografie, kresby, videa, filmy i objekty od 60 umělkyň.

Práce z vídeňské sbírky Sammlung Verbund si zájemci v Brně mohou prohlédnout do 24. února příštího roku.

Tématy výtvorů světových umělkyň Cindy Shermanové, Valie Exportové či francouzské autorky působící pod pseudonymem Orlan jsou ženské tělo, otázky sebeurčení a ženské totožnosti nebo role ženy ve společnosti 70. let.

"Účelem výstavy v Brně je přepsat a rozšířit dějiny umění. Díla z naší sbírky se ve své době vystavovala, ale později zmizela na půdách," říká Gabriele Schorová, zakládající ředitelka sbírky Sammlung Verbund.

Výstava je rozdělena do pěti tematických okruhů. Nejprve návštěvníci zhlédnou díla zobrazující ženu v tradičních rolích matky, manželky a hospodyně. V dalších částech se objevuje hraní ženských rolí jako parodie a přetvářka nebo pocity uvěznění a naopak osvobození od společenských očekávání. Poslední dva tematické okruhy se zabývají ženskou sexualitou a diktátem společnosti v oblasti ženské krásy.

Záměrem Gabriele Schorové a představitelů brněnského Domu umění je rovněž vyvolat diskusi o emancipačním hnutí v Československu 70. let. Proto výstavu v únoru doplní dvoudenní konference, která bude situaci v tehdejším Československu srovnávat s dobovými emancipačními snahami ve světě.

"České a slovenské umělkyně v 70. letech feministická témata odmítaly. Přesto je v kontextu českého výtvarného umění 70. let feminismus přítomen a výstava se může stát impulzem pro zkoumání této oblasti," míní ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Výstava, která je nyní k vidění v Brně, začala svou cestu po Evropě roku 2014 v Bruselu. Dále pokračovala do Mnichova, Milána či Vídně.

 

Právě se děje

Další zprávy