Ende! Dál to nende. PKD vydechlo naposled

Brigita Zemen
31. 7. 2012 8:41
Pařízek má recht! S ořezaným grantem nešlo pokračovat
Hodina ve které jsme o sobě nevěděli
Hodina ve které jsme o sobě nevěděli | Foto: PKD

Praha - Projekt Pražské komorní divadlo (PKD) vznikl roku 1998 a od roku 2002 se uhnízdil v Divadle Komedie, aby zde úspěšně rozvíjel dramaturgii současného nejen českého, ale především německy mluvícího divadla a překračoval rámec klasické činohry.

Svou prací se Pražské komorní divadlo stavělo jednoznačně na přední pozici mezi ostatními českými divadly. Důkazem je ostatně řada ocenění, která byla Divadlu Komedie udělena. Ať už to bylo několik Cen Alfréda Radoka, a to nejen za herecké výkony a inscenace, ale v roce 2007 bylo také Divadlo Komedie vyhlášeno Divadlem roku. Mimoto hostovalo PKD také na významných německých a rakouských scénách a zúčastnilo se několika mezinárodních zahraničních festivalů.

Poslední chvíle lidstva
Poslední chvíle lidstva | Foto: PKD

Verstehen Sie Deutch?

Pražské komorní divadlo pod vedením Dušana Davida Pařízka seznámilo divadelní veřejnost s výraznými, avšak do té doby v Čechách nepříliš známými autory, namátkou Wernerem Schwabem, Elfride Jelinekovou nebo Peterem Handke, ale také s největšími poválečnými středoevropskými dramatiky, včetně Thomase Bernharda a George Taboriho. Vedle německých a rakouských autorů se na jevišti Divadla Komedie autorsky velmi výrazně podepsal dramatik a režisér David Jařab, jenž byl vedle Dušana D. Pařízka určující osobností Pražského komorního divadla.

Vedle naprosto jedinečného jevištního tvaru a tvůrčí práce obou režisérů stál za úspěchem PKD unikátní herecký soubor, ve kterém se snoubilo herecké umění s chutí experimentovat. I přes to, že některé role byly vyloženě nelichotivé a některé texty vulgární až perverzní, za všechny skutečné herecké osobnosti nelze nezmínit Karla Rodena, Vandu Hybnerovou, Danielu Kolářovou, Martina Pechláta, Sašu Rašilova, Martina Fingera a mnohé další, kteří dělali inscenace PKD tak jedinečnými, jak jen to šlo.

Spílání publiku
Spílání publiku | Foto: PKD

Má recht!

Svou úspěšnou pouť ukončí Pražské komorní divadlo po deseti letech letos, poslední červencový den, derniérou inscenace s výmluvným názvem - Hodina ve které jsme o sobě nevěděli. Končí ji díky hrdosti uměleckého ředitele Dušana D. Pařízka, který se odmítl smířit s návrhem pražského magistrátu, aby "to" dělal levněji, a co na tom, že hůř. Přestože je až neuvěřitelné, že se Praha dobrovolně zbavuje scény, která ji každým rokem strkala dál a hlouběji do kulturní Evropy, kterou odborná kritika častokrát označila za nejlepší a která do divadla přitáhla mladé lidi, Pařízek si zaslouží smeknout před jeho pevným postojem, že není vždy lepší alespoň něco než nic.

Foto: Pražské komorní divadlo

Ořezaný grant, který magistrát PKD nabídl, nebyl schopen pokrýt dramaturgický koncept a celkový projekt pro další sezonu. Když se s řešením neobtěžovalo ani ministerstvo kultury, oznámil Pařízek, že blbě to zkrátka dělat nechce a nebude. A má recht!

Smutné je na tom to, že se dobrovolně připravujeme o hodnotná umělecká díla na úkor populárních estrád. No na vyšších místech to zřejmě nevadí.

Pokud chcete zažít atmosféru Pražského komorního divadla před jeho násilným ukončením jinak vitálního života, vydejte se dnes ve 14:00 do Divadla Komedie. Podívejte se na kvalitní představení, zakupte si suvenýr a utopte žal v několika sklenicích vína. Tryzna prý bude trvat až do brzkých ranních hodin, tak kdo by nechtěl být u toho?

Čtěte také
Pražské komorní divadlo přežije na plátně
Do Komedie nastoupí po Pařízkovi Divadlo Company.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam do divadla v Praze?

 

Právě se děje

Další zprávy