Dzurkovy obrazy ukazují romské zázraky i bídu

jla
22. 10. 2014 14:44
Naivistické obrazy ze skleněné drtě z dílny romského umělce Rudolfa Dzurka vystavuje brněnské Muzeum romské kultury.
Věhlasný romský umělec Rudolf Dzurko své obrazy tvořil z odpadního materiálu, skleněné drtě.
Věhlasný romský umělec Rudolf Dzurko své obrazy tvořil z odpadního materiálu, skleněné drtě. | Foto: MRK

Brno - Výstava s názvem Století pohrom - století zázraků Rudolfa Dzurka představí v brněnském Muzeu romské kultury na čtyři desítky obrazů a několik dřevěných soch loni zesnulého romského naivistického umělce Rudolfa Dzurka.

"Dzurko pracoval jako dělník ve sklářských závodech. Ve svých zhruba třiceti letech začal z barevné skleněné drtě, což byl v podstatě odpadní materiál, tvořit své naivisitické obrazy," popisuje umělcovy začátky kurátorka výstavy a ředitelka muzea Jana Horváthová.

Rudolf Dzurko (1941 - 2013)
Autor fotografie: Romea.cz

Rudolf Dzurko (1941 - 2013)

Rudolf Dzurko patří k výrazným postavám českého umění druhé poloviny 20. století, jeho díla jsou zastoupena ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě. Je nositelem Ceny Revolver Revue za rok 1996.

Narodil se v Pavlovicích v okrese Prešov na východním Slovensku. V roce 1945 odešla jeho rodina do severních Čech. Od roku 1969 žili ve Skalici, kde začal vytvářet plastiky z pískovce a dřeva a jedinečné obrazy ze skleněné drti lepené na tabulové sklo.

Výtvarné tvorbě se věnoval jen ve svém volném čase, živil se jako soustružník, zedník či v mnoha dělnických povoláních. Od poloviny 80. let žil v Praze, k částečnému invalidnímu důchodu si na Karlově mostě přivydělával výrobou a prodejem dřevěných miniatur a šperků.

V roce 2002 vydalo nakladatelství Arbor vitae jeho monografii.

Kvůli křehkosti jednotlivých děl jde na dlouho dobu o poslední příležitost vidět věhlasné Dzurkovo dílo v takto velkém rozsahu. "Po ukončení výstavy příští rok v březnu uložíme díla zpět do depozitáře, či je navrátíme majitelům. Řadu z nich bude nutné postupně zrestaurovat," potvrzuje jedinečnost výstavy ředitelka muzea.

Přízemí muzea ukáže obrazy spojené tématem světa Romů, jejich bídy i fantazie, bláznovství i lidskosti a také věčného hledání svého místa. Ve druhém patře budou k vidění díla inspirovaná ženou, matkou i milenkou, ústředním to motivem autorových úvah. K frekventovaným námětům patří v Dzurkově  síle i smrt, k té se stále vrací až s obsesivní nutkavostí, ale také jistou dávkou břitkého humoru.

Dzurko vyrůstal na východě Slovenska, až poválečný odsun jeho rodiny do Čech pro něj znamenal zásadní zvrat. Od 70. let sice vastavoval, ale živil se různě, jako topič či zedník. "Po roce 1989 koupila několik jeho obrazů Národní galerie a dnes se hodnota jeho díla počítá v milionech," říká Horváthová.

Výstavu ve čtvrtek zahájí i Dzurkovi synové Rudolf a Vít za klavírního doprovodu teprve devítiletého chlapce Radka Bagára, držitele několika ocenění z prestižních mezinárodních soutěží.

 

Právě se děje

Další zprávy