Do aukce jde obraz z Gurlittovy sbírky. Draží se za miliony

ČTK ČTK
23. 5. 2015 12:15
Do dražby společnosti Sotheby's v Londýně jde koncem června obraz s odhadní cenou 550 tisíc liber (přes 21 milionů korun).
Dva jezdci na pláži od Maxe Liebermanna. Jedno ze vzácných děl nalezených v bytě Cornelia Gurlitta.
Dva jezdci na pláži od Maxe Liebermanna. Jedno ze vzácných děl nalezených v bytě Cornelia Gurlitta. | Foto: Reuters

Londýn – Do aukce jde první obraz ze sbírky Němce Cornelia Gurlitta, jejíž objev byl před dvěma lety celosvětovou senzací. Očekává se, že se vydraží za 550 tisíc liber (přes 21 milionů korun. 

Plátno Dva jezdci na pláži od Maxe Liebermanna bylo jedním ze dvou, které už byly vráceny právoplatným dědicům původních židovských majitelů.

Jednaosmdesátiletý Cornelius Gurlitt, syn Hildebranda Gurlitta, který jako obchodník s uměním pracoval pro nacistický režim, zemřel loni v květnu. Necelý měsíc předtím státní zastupitelství rozhodlo o tom, že sbírka, o jejíž existenci neměli ponětí ani odborníci, se má vrátit do jeho vlastnictví. Gurlitt v závěti sbírku odkázal soukromé nadaci Muzea výtvarného umění v Bernu, která o ni nyní pečuje.

Odborníci postupně určují, která díla byla ukradena židovským majitelům.

Liebermannův obraz získali nedávno zpět dědicové včetně Davida Torena, prasynovce jeho původního majitele, sběratele a majitele cihelen ve Slezsku Davida Friedmanna. Jeho sbírku nacisté zkonfiskovali v roce 1938, Friedmann zemřel přirozenou smrtí v roce 1942 a jeho jediná dcera zahynula téhož roku v Osvětimi. Torenovi se během války podařilo uniknout z transportu a vyrůstal ve Švédsku, nyní je mu 90 let a žije v USA.

"Je mi teď devadesát a jsem slepý, takže i když je pro mě návrat obrazu po tolika letech velkou osobní satisfakcí, už tu malbu nemůžu ocenit tak, jako když jsem byl dítě a pobýval v domě svého prastrýce," citovala majitele stanice BBC.

Obraz se bude dražit 24. června, dědicové si pak mezi sebou peníze rozdělí.

 

Právě se děje

Další zprávy