Dirigenta Bělohlávka vyznamená britská královna

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 3. 2012 15:30
Mezi držiteli jsou Catherine Zeta-Jones a Colin Firth
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dirigent Jiří Bělohlávek dostane Řád britského impéria, udělila mu ho královna Alžběta II. Čestný titul komandéra se uděluje jako ocenění za pozoruhodné úspěchy či výborné výsledky v oboru. Stejného vyznamenání se dočkal například také generál Josef Duda, který prokázal svou statečnost zejména jako letec za druhé světové války.

"Jsem šťastný a velmi hrdý na to, že byla takto oceněna má práce," komentoval celou událost podle ambasády šestašedesátiletý Bělohlávek.

Z Londýna se Bělohlávek brzy vrátí zpět

Od roku 2006 působí tento umělec v Londýně jako šéfdirigent Symfonického orchestru BBC, se kterým vystoupí letos v květnu na festivalu Pražské jaro.  V čele londýnského orchestru však českého dirigenta brzy nahradí Fin Sakari Oramo, Bělohlávek byl totiž jmenován šéfdirigentem České filharmonie a do funkce by měl nastoupit již v tomto roce. 

Se symfoniky BBC se letos Bělohlávek ucházel i o Grammy v kategorii Nejlepší výkon orchestru. Nominaci za provedení Šesti symfonií Bohuslava Martinů ale neproměnil.

Titul komandéra mají také Firth či generál Duda

"Jiřímu Bělohlávkovi chci upřímně poblahopřát. Je nejen významným hudebním mistrem, ale i výborným hudebním diplomatem obou našich zemí," řekla britská velvyslankyně v Praze Sian MacLeodová.

Přesné datum předání titulu komandéra Řádu britského impéria prozatím není známo, je ale jen otázkou času, kdy se Bělohlávek zařadí mezi další slavné osobnosti oceněné tímto řádem. Patří mezi ně například Catherine Zeta-Jonesová nebo Colin Firth, který se podílel na zviditelnění britských filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy