Da Vinciho Poslední večeře se servíruje v pixelech

Pavel Turek
28. 10. 2007 16:05
Leonardo da Vinci detailněji něž v reálu
Poslední večeře
Poslední večeře | Foto: Aktuálně.cz

Od včerejšího rána je na internetu k vidění proslulá nástěnná malba Leonarda da Vinci, a to nejen pro fanoušky thrilleru Šifra mistra Leonarda. Italská firma HAL9000 ji umístila na své stránky v rozlišení 16 miliard pixelů.

Leonardovu poslední večeři si můžete prohlédnout ZDE

To je 1 600x větší kvalita než jakou poskytuje běžný kompaktní aparát s 10 milióny pixelů. Uvedené rozlišení umožní odborníkům i laikům zkoumat nástěnnou malbu z blízkosti, jakou by jim poskytla prohlídka ze vzdálenosti několika centimetrů. Takové přiblížení neumožňuje ani návštěva milánského kláštera Santa Maria delle Grazie, v jehož interiéru se dílo nachází.

Na rozdíl od běžných fotografiích, kdy se při větších detailech dostáváte na zrno, bude možné nahlédnout malířovi tahy i způsob, kterým se mu podařilo docílit, aby se zobrazené poháry jevily  průhledné. "To je něco, čeho byste si normálně nevšimli," uvádí kurátor Alberto Artioli. "Také můžete spatřit, v jakém stádiu poničení freska je."

Jak ochránit Da Vinciho?

Kromě možnosti sledovat dílo, na které se stojí fronty a je nutné se na jeho návštěvu objednávat až měsíc dopředu, totiž projekt slouží i jako historický dokument toho, jak malba vypadá nyní v roce 2007.     

Převedení malby do digitální podoby také rozpoutalo v italském deníku Corriere della Sera debatu o nedostatečnosti monitorovacího a filtračního zařízení, které bylo instalované na konci devadesátých let a nedokáže prý uchránit dílo od pomalého chátrání.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci | Foto: Aktuálně.cz

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Mona Lisa promluvila! Poslechněte si ji

Uchránit malbu před hrozící zkázou se totiž při opravách v roce 1999 ukázalo být obtížnějším úkolem, než se čekalo. Restauratéři odstranili nejen nánosy 500 let staré špíny během napoleonských válek byla v kostele dokonce maštale a za druhé světové války byl kostel bombardován ale i později domalované části, které zakrývaly původní malbu. Leonardo totiž použil při tvorbě různé experimentální techniky a barva na mnoha místech opadala.

Každou čtvrthodinu může před malbu předstoupit 25 návštěvníků, což dělá v součtu 320 000 osob ročně. Předtím ale musejí skupinky toužící spatřit originál projít filtračním systémem, jež snižuje množství prachu a znečištění, kterému je malba vystavena. I tak se ale ukazuje, že objem jemných částic v refektáři se za poslední dva roky téměř ztrojnásobil.        

Odborníci se obávají, že pokud se tyto částečky usadí na stěně, vytvoří tmavou vrstvu, jež vytvoří dojem zamlžení. 

O Leonarda mají lidé na celém světě enormí zájem. Dokazuje to i fakt, že včera krátce po uvedení do provozu byla stránka mimo provoz. Důvod: zahlcení zájmem milovníků umění.

 

Právě se děje

Další zprávy