Czech Grand Design vybírá nejlepší loňské počiny

juk
29. 1. 2015 13:21
Aspiranti na nejprestižnější českou cenu pro designery vystavují v Národním technickém muzeu. Vítězové získají kimono od Moniky Drápalové.
Nastassia Aleinikava: kolekce Vermeeer, náušnice Miloum. Designérka soutěží v kategorii Šperk roku.
Nastassia Aleinikava: kolekce Vermeeer, náušnice Miloum. Designérka soutěží v kategorii Šperk roku. | Foto: CGD

Praha - Devátý ročník cen Czech Grand Design vyhlásí v polovině března autory nejlepších designových počinů loňského roku. Vítězové jednotlivých kategorií získají cenu v podobě kimona, které vytvořila loňská Grand Designérka Monika Drápalová. V Národním technickém muzeu teď začala výstava letošních finalistů.

Ceny vyhlašuje Akademie designu ČR zasedající letos v novém složení. Její členové z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, novinářů a teoretiků designu nominovali v osmi kategoriích sto nejlepších počinů. Z nich následně jednotlivé úzce zaměřené poroty – další novinka letošního ročníku – vybraly osmkrát tři finalisty.

Klára Vystrčilová soutěží koženými oděvy s ruční výšivkou v kategorii Objev roku.
Klára Vystrčilová soutěží koženými oděvy s ruční výšivkou v kategorii Objev roku. | Foto: CGD

Vítězové jednotlivých kategorií a nový držitel titulu Grand Designér roku s absolutně nejvyšším počtem hlasů si 14. března převezmou ve Stavovském divadle kimono. Cena je tradičně prací posledního vítěze, letos vzešla z dílny módní návrhářky Moniky Drápalové. Japonské kimono určí i tvář březnového ceremoniálu.

„Přemýšlela jsem, jaký oděv má cenu. Lákavá pro mě byla představa rituálu pasování na vítěze, přehození cenného kusu látky, která člověka promění, dá mu hodnotu,“ vysvětluje Drápalová. „Krásná látka a jednoduchý tvar – to je vlastně znak většiny obřadů. Jakmile se dá pryč ta vážnost, získáme kimono, univerzální, unisexové, jemné v tvrdosti.“

Tomáš Podracký a Markéta Kratochvílová soutěží s diplomovou prací Dioscury v kategorii Objev roku.
Tomáš Podracký a Markéta Kratochvílová soutěží s diplomovou prací Dioscury v kategorii Objev roku. | Foto: CGD

Výběr v kategoriích Designér roku, Módní designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku a Fotograf roku prezentuje své výrobky až do března v Národním technickém muzeu na Letné. Na instalaci produktů se spolupodíleli i přímo jejich ocenění autoři. Osobité a odlišné části pak dohromady „usměrnil“ Daniel Paterka.

„Expozici pojal jako krajinu s květy českého designu, kterou návštěvník prochází,“ vysvětluje kreativní ředitel pořádající agentury Jiří Macek. „Krajinu dělí pavilony, ty ale jednotlivé části neskrývají a neoddělují. Naopak vytváří náměstí, na nichž se finalisté každé kategorie společně potkávají a komunikují spolu.“

Na výstavě a zároveň na internetu vybírají také diváci svého favorita, který získá Cenu veřejnosti. Ve Stavovském divadle vyhlásí Akademie designu ještě nového člena Síně Slávy a také vítěze kategorií Obchod roku a Výrobce roku.

Lavmi - vizuální styl a koncepce obchodu ve Zlatnické ulici v Praze. Soutěží v kategorii Obchod roku.
Lavmi - vizuální styl a koncepce obchodu ve Zlatnické ulici v Praze. Soutěží v kategorii Obchod roku. | Foto: CGD

Mezi finalisty prodejen jsou letos Bistro & obchod No. 19 za projekt Zástěrka, Kurator za koncepci obchodu s oblečením, šperky a designovými objekty a Lavmi za vizuální styl obchodu ve Zlatnické ulici.

O titul Výrobce roku se utkají Kavalierglass za kolekci svítidel Laboratory Lights (ze studia DECHEM, nominovaného v kategorii Designér roku), Lasvit za svítidla Moulds, Ice, Das Pop a Frozen a TON za nábytek Merano.

Souběžně s letenskou expozicí probíhá také výstava tří nejvýraznějších Objevů roku. Její letošní finalisté – Jan Horčík, Tadeáš Podracký s Markétou Kratochvílovou a Klára Vystrčilová – prezentují své práce ve Window Gallery České spořitelny v Rytířské ulici.

Czech Grand Design: výstava finalistů. Do 29. března 2015. Národní technické muzeum, Kostelní 1320/42, Praha 7.

 

Právě se děje

Další zprávy