Čtyři dny světla. Prahu rozzáří festival Signal

Kultura ČTK kan, Kultura, ČTK
16. 10. 2014 17:41
Na návštěvníky světelného festivalu čekají v centru Prahy čtyři videomappingy, dvacet světelných instalací i další doprovodný program. Festival je zdarma a potrvá do neděle.
Jedna z interaktivních instalací festivalu světla Signal.
Jedna z interaktivních instalací festivalu světla Signal. | Foto: Signal

Praha - Noční Prahu v příštích čtyřech dnech rozsvítí festival světla Signal, který se do města vrací po roce. Světelná umělecká díla budou v ulicích, na náměstích, v parcích, na mostech či přímo na Vltavě. Na návštěvníky čekají čtyři videomappingy, dvacet světelných instalací i další doprovodný program. Festival je zdarma a potrvá do neděle.

Signal zahájí na Staroměstském náměstí ve čtvrtek v 19:00 videomapping na palác Kinských, který připravuje maďarská skupina MaxIn10sity.

"Společně jsme shodou okolností pracovali před nedávnem na jednom z největších mappingů na světě, a to na Ceaușescův palác v Bukurešti, kde oni byli kurátory projektu. Vtipné je, že jsme původně v Maďarsku oslovili jinou mappingovou skupinu, a to Videomapping Hungary. Byla s nimi složitější komunikace a poté jsme zjistili, že v Maďarsku existují dvě mappingové skupiny, které se prezentují totožnými videi. Pak jsme zjistili, že se rozdělili, a díky tomu jsme je naštěstí našli," říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Videomapping se stejně jako loni uskuteční na vinohradský kostel svaté Ludmily, tentokrát projekt nazvaný Evoluce připravila španělská skupina Onion Lab. Jedním z nových míst festivalu je Městská knihovna, kterou světlem ozvláštní australští Electric Canvas, kteří svými projekty rozsvítili třeba budovu opery v Sydney. Videomappingy se budou opakovat každou čtvrthodinu - vždy mezi 19:00 a 24:00.

Martin Pošta, ředitel festivalu světla Signal.
Martin Pošta, ředitel festivalu světla Signal. | Foto: Signal

"Hodně zajímaví mi přijdou také Turci Nerdworking, kteří jsou letošními jedinými reprezentanty stereoskopické projekce, zjednodušeně 3D. Budou promítat na Michnův palác na Malé Straně," dodává Pošta. "Obecně se dá říct, že se snažíme, aby byl festival vyhraněný a zajímavý – ať už vzhledem k technologii, stylu či rukopisu, a nechceme moc popu ani kýče."

Videomappingy doplňují dvě desítky světelných instalací, deset z nich lze vidět ve světové premiéře, pět z nich je interaktivních. Jednu instalaci, jejíž podobu pořadatelé odtajnili ve čtvrtek, vytvořil samotný tým festivalu jako poděkování spolupracovníkům a partnerům. Jmenuje se Duo a tvoří ji dva světelné paprsky mířící z Hradčanského náměstí přímo do nebe. Několik instalací bude také přímo v okolí Vltavy.

"Gabriela Procházka, což je česká umělkyně, představí prezentaci nazvanou Kraken. Instalace bude pod vodou. Ve smyslu Krakena jako fiktivního mořského tvora vytvoří velký světelný objekt, takovou obří medúzu," říká Pošta.

U Vltavy bude umístěná také interaktivní instalace, v níž lidé svým pohybem budou fiktivně „spouštět“ vzduch v aerodynamickém tunelu. Pohyb bude jakoby spouštět paprsky, bude snímat kinetickou energii. Další interaktivní instalací je Murmur, který lze najít na Staroměstské mostecké věži. "Bude to virtuální trychtýř, kdy svým hlasem budete spouštět světelné paprsky pro projekci," upřesňuje Pošta.

Signal nezapomíná ani na české umělce. Instalaci pro něj vytvořil v podloubí Tančícího domu David Černý a také Petr Nikl, který s Davidem Vrbíkem připravil v Pražské konzervatoři blízko Rudolfina zvukově-světelné bazénky.

Foto: Signal

"Uskupení říkající si RFRM bude dělat mapping na sochu sv. Kajetána na Karlově mostě. Zajímavé je to, že vzali tvar sochy a převedli jej na zvukové křivky, na základě toho je udělaná hudební kompozice navázaná na mapping. Prostě převedli sochu do zvuku," doporučuje Pošta.

Úspěšný první ročník festivalu světla Signal přilákal minulý rok téměř 250 tisíc diváků. "Myslím, že letos přijde ještě více lidí než loni. Trochu se toho bojím, ale uvidíme. Na základě toho se rozhodneme, zda další ročník prostorově více rozložíme, nebo ne. To je i důvod, proč jsme snížili počet instalací. Na základě rešerše jsme totiž zjistili, že většina lidí neviděla ani polovinu z nich," říká Pošta.

Foto: Signal

I proto letos bude na každém z festivalových míst k dispozici průvodce s mapkou se všemi instalacemi. Kromě náhodného putování mezi nimi pořadatelé doporučují tři tematické trasy - herní, která zahrnuje ty nejhravější projekty, říční, která diváky zavede především k projektům podél Vltavy, a trasu rodinnou. Světelné instalace si lze také prohlédnout z loděk, na které se nastupuje na staroměstské straně Karlova mostu.

"Letos jsme také rozjeli program na podporu Signálu. Nejsme totiž schopní sehnat všechny finance od sponzorů. Proto jsme se rozhodli tento rok prodávat mapy za symbolickou cenu. Hledáme více cest pro možné financování a budeme rádi, pokud nás v tomto návštěvníci podpoří," dodává Pošta.

 

Právě se děje

Další zprávy