Co znamená svoboda? zeptá se na happeningu David Černý

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 5. 2014 13:52
Každý návštěvník dostane možnost vyjádřit slovy či obrazem odpověď na otázku Davida Černého při happeningu 25 let svobody v pražské MeetFactory..
Davic Černý.
Davic Černý. | Foto: Eduard Erben

Praha - Společným koncertem ostravské kapely Buty a polských SBB vyvrcholí komponovaný večer s názvem 25 let svobody, který se uskuteční 4. června v pražském centru současného umění MeetFactory.

Na stejném místě se bude konat výtvarný happening pod uměleckým vedením Davida Černého a jeho přátel. Vstup na celý večer je zdarma.

Právě 4. června před pětadvaceti lety se v Polsku uskutečnily první částečně svobodné volby ve východním bloku, zakončené zdrcujícím vítězstvím hnutí Solidarita. Následoval pád Berlínské zdi a sametová revoluce v tehdejším Československu.

Večer věnovaný tématu svobody v čase minulém, přítomném i budoucím v MeetFactory v 18:00 otevře výtvarný happening nazvaný Co pro Tebe znamená svoboda? pod uměleckým vedením Davida Černého a jeho přátel.

“Detaily ještě musím vymyslet, ale každopádně to vnímám jako protikomunistickou akci,” řekl pro iHned.cz Černý.

Každý návštěvník dostane možnost vyjádřit slovy či obrazem odpověď na tuto otázku. Akci doprovodí výstava plakátů Takoví jsme. Poláci 1989-2014, která je místy radostným a místy hořce ironickým shrnutím událostí za poslední čtvrtstoletí. Prezentovány budou také vítězné plakáty letošního ročníku soutěže Galerie AMS.

"Nechceme jen vzpomínat na výročí pádu komunismu ve střední Evropě, ale chceme tuto událost oslavit ve společnosti umělců spojených s MeetFactory a skvělých kapel SBB a Buty. Tyhle dvě kapely, jež si přes polsko-českou hranici doslova koukají do oken, se spolu na jednom pódiu sejdou na naší akci úplně poprvé," uvedl ředitel Polského institutu v Praze Piotr Drobniak.

 

Právě se děje

Další zprávy