Chalupeckého cenu za rok 2015 dostala Barbora Kleinhamplová

ČTK Magazín ČTK, Magazín
Aktualizováno 20. 11. 2015 21:48
Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2015 získala Barbora Kleinhamplová. Z pěti výtvarníků mladších 35 let ji vybrala mezinárodní porota. Kleinhamplová je považovaná za přední představitelku nejmladší generace českých umělců. Charakterizuje ji performativní rozměr výtvarní tvorby.
Barbora Kleinhamplová
Barbora Kleinhamplová | Foto: ČTK

Brno - Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2015 získala Barbora Kleinhamplová. Z pěti výtvarníků mladších 35 let ji vybrala mezinárodní porota. Kleinhamplová (1984) je loňskou absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze. Ve finálové výstavě měla sekvenci digitalizovaných vnitřností, jež tvoří jedno virtuální tělo, a také video z lekce jógy smíchu.

"Ve své tvorbě reflektuje skupinové chování a vyjadřuje psychologickou kritiku sociálního prostoru v kontrastu s prostorem tradičním," uvedla o vítězce předsedkyně poroty Holly Blocková. Podle Kleinhamplové byli finalisté rovnocenní a pro porotu prý muselo být těžké určit vítěze.

"Hledala jsem způsob, jak mluvit o prekarizované společnosti a věcech, které k ní patří: úzkost, strachy, vyhrocené emoce, virtuální prostředí, ve kterém se pohybujeme skoro víc než v realitě. Přirozeně se objevilo téma těla, potažmo virtuálního těla, ve spojení s určitým afektem a terapií, která se taktéž stala součástí našeho světa," řekla ke svým vystaveným dílům Kleinhamplová.

Kleinhamplová je považovaná za přední představitelku nejmladší generace českých umělců. Charakterizuje ji performativní rozměr výtvarní tvorby.

"Její práce lze vnímat jako formu nenásilného komentáře a kritického nahlížení na aspekty současné společnosti, pro jehož vyobrazení využívá asociativních prostředků se symbolickým a metaforickým potenciálem," píše o ní Markéta Stará Condeixa v databázi současného českého výtvarného umění Artlist.

S vítězstvím je spojena odměna 100 000 korun na uspořádání výstavy s katalogem. Vítěz také může vyjet na šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku.

Finálové práce vystavovala od září Moravská galerie v Pražákově paláci. Finalisté se vyjadřovali rozmanitými formálními prostředky. Cenu diváků dostal Lukáš Karbus, který se jako jediný prezentoval jako malíř. Podle svých slov se snaží subjektivně zobrazovat krajinu, a to zejména v okolí České Lípy, odkud pochází. Jeho akvarely jsou snivé, výrazně barevné. "Malba je práce, která mě vnitřně oslovuje," uvedl Karbus.

Finalistku Pavlu Scerankovou inspirovalo k několika dílům reliktní záření, tedy první světlo vyzářené do vesmíru, které vědci dokážou zachytit i dnes. Pavel Sterec vystavil skutečné i fiktivní výsledky geologických sond včetně fosilizovaných "pozůstatků dneška", které ztvárnil pomocí 3D tisku. Vojtěch Fröhlich nabídl připojení k internetu a odkaz na facebookovou stránku. Vyzval tam návštěvníky, aby jej následovali do reálného světa a třeba s ním vyrazili na výlet. Sceranková a Sterec byli nominovaní už podruhé.

Cena Jindřicha Chalupeckého vznikla v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a výtvarníka Theodora Pištěka. Jubilejním 25. držitelem ceny se loni stal Roman Štětina. V Brně se už v minulosti uskutečnilo několik finále, ovšem letos poprvé poskytla výstavě zázemí Moravská galerie. Ceremoniál se odehrál v Besedním domě, sídle Filharmonie Brno, a provázeli jím herci HaDivadla. Příští finálovou expozici bude znovu hostit Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy