Češi v Šanghaji ukážou světu, že nejsou žádní puci

Kultura Kultura, Red Kul
16. 12. 2008 17:40
Národní pavilon pojedná téma Plody civilizace
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Český pavilon pro výstavu Expo 2010 v Šanghaji připraví firma Film Dekor.

Architektonickou soutěž vyhrála s projektem Urbanizovaná krajina. Kurátorka Lenka Lindaurová pro něj oslovila "mladé, ale již známé umělce".

Skrze jejich díla má být návštěvník pavilonu "okouzlen, emocionálně zasažen a překvapen". To se de facto děje už při čtení tiskové zprávy o tom, že vše bude pojednáno důsledně, ale s humorem. První dojem, který samozřejmě může být velmi zavádějící, tak nejen kvůli tomu kolísá mezi slovy "výstižné" a "příliš korektní hra na progresi" - byť sama jména autorů jsou těžko zpochybnitelná.

Foto: Aktuálně.cz

Na doposud historicky největším EXPO se očekává až 70 milionů návštěvníků, českým pavilonem by mělo proudit až 30 tisíc lidí denně. Vítězný projekt dalo na první místo všech 16 členů hodnotící komise, ve které zasedli ředitel Národního divadla Ondřej Černý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo architekt David Vávra.

Fasáda z puků

Do soutěže se přihlásilo devět týmů. Jejich úkolem bylo přetvořit již hotový pavilon, který si Česká republika v Šanghaji pronajala. Na prezentaci stát vyčlenil 520 milionů korun; na realizaci a provoz českého stánku z toho padne třetina rozpočtu.

Podle generálního komisaře Antonína Stehlíka si vítěz získal komisi tím, že dokázal udělat z budovy reprezentativní záležitost. Film Dekor už vyhrál s návrhy pro EXPO v Aichi (2005) i Hannoveru (2000).

Fasáda pavilonu nabízí na čelní stěně obraz Starého města pražského, který architekt Jiří Buček a jeho kolegové ze studia SIAL poskládali z hokejových puků. Což je, doufejme, spíš ironický komentář než "znak toho, že gumové kotouče tvoří významný vývozní artikl našeho státu a symbol našich světových sportovních prvenství", jak se tvrdí v explikaci.

Hlavní motto Světové výstavy zní Lepší město-Lepší život, téma národní účasti pak Plody civilizace. Tvůrce vítězného návrhu to inspirovalo k vytvoření imaginární urbanizované krajiny, praví tisková zpráva důstojným patosem.

Návštěvníci podle ní "v pavilonu měkce našlapují v trávě nebo odpočívají na terénních vlnách a přitom pozorují pravidelnou síť ulic nad hlavami. Mezi ulicemi se pohybují a v blocích hledají a objevují plody civilizace - nápadité exponáty".

Problémy zbytněné civilizace

Oddíl Technologie nabídne uprostřed modulu nad hlavami diváků levitující velké skleněné srdce v realistické podobě. Na stěnách kolem bude probíhat 3D simulace připomínající operaci, ale také jakýsi čilý technologický ruch složité výroby. Autorem je Federico Díaz, hudbu složil Hynek Šnajdr.

Část nazvaná Nejbližší prostor, ve kterém žijeme bude reálný obytný pokoj v nadživotní velikosti, který nabídne novátorský mladý český design a zdůrazní touhu po soukromí.

Foto: Aktuálně.cz

Doprava představí modely designových automobilů z historie české výroby, ale bude i s humorem konstatovat problémy zbytnělé mobilizace. V přívěsu Roubenka tak budou k vidění videa Jakuba Nepraše, Generátor P 730 (ruch města počítačově zasazený do miniaturních elektronických tištěných spojů) a Fresco Plant (světelný květ promítaný na stěnu složený z lidského mraveniště sestřihů z různých míst města).

Energii dostal na starost David Černý. V "jeho" modulu bude umístěna na podlaze pohyblivá socha, jakýsi "robot, který je krásný, ale možná i nebezpečný, pokud ho neovládáme rozumně". Tady je podle organizátorů paralela mezi Golemem a robotem, který má svůj šém (objekt je interaktivní) a funguje i jako dětská prolézačka.

Bublající jezírko a naložené míče

Smysly a jejich ztráta či manipulace - to budou barvy, vůně a zvuky linoucí z modulu nad hlavami diváků. Jejich intenzita má reagovat na množství lidí pod ním, hudba Jan P. Muchow.

Téma Ekologie dostali na starost kontroverzní Rafani. I oni to pojali varovně, ale s humorem. Ve volné ploše krajiny-podlahy se objevuje černé jezírko, které reaguje na přicházející diváky bubláním v kontrastu se zrychleně rostoucí vegetací v okolí - což má být přeměna ekologické zátěže v pozitivní produkt.

Nechybí představení Česky republiky Číňanům s objekty a promítáním. Oddíl Sport pak nabídne nadživotně velké míče nejrozšířenějšího národního sportu - fotbalu, hirstovsky naložené ve skleněném kvádru.

Součástí interiéru bude i restaurace, kterou navrhl Tomáš Veselý. Firma Film Dekor má na kontě i spolupráci na snímcích Bathory, Casino Royle a druhém Hostelu či seriálu Řím; podílela se také na natáčení klipů pro Celine Dionovou nebo Ozzyho Osbournea.

 

Právě se děje

Další zprávy