Bulhaři brojí proti tureckému záchodu. Černý se omluvil

Kultura Kultura, Red Kul
13. 1. 2009 21:21
Plastiku Entropa nedělali umělci ze všech zemí EU

21:20 - Bulhaři žádají stažení kontroverzní instalace

Praha- České vládě se možná s dílem Entropa, které má od čtvrtka oficiálně zdobit sídlo Rady EU v Bruselu, vskutku podaří "osladit to" starému kontinentu. Ale asi víc, než očekávala.

Proti skládačce Evropy, která ztvárňuje klišé panující o jednotlivých členských zemí, už protestuje Bulharsko - stálému zastoupení při EU vadí, že na mapě jejich země je turecký záchod. K podobnému diplomatickému kroku se prý chystá i Německo.

Bulharsko už podle některých zdrojů oficiálně požádalo o stažení díla, jehož autorem je nekonvenční Čech David Černý a na jehož financování se podílel český stát.

Podle původního záměru projekt Entropa měli spoluvytvářet umělci z jednotlivých zemí Evropské unie. Během úterý ovšem agentura ČTK jejich existenci zpochybnila.

A vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra Lidovým novinám posléze řekl, že mu výtvarník v pondělí po telefonu sdělil , že se ukázalo technicky nemožné, aby se na ní podílelo tolik lidí.

Čtěte také:
Česko v Bruselu hrdě odhaluje Evropě, že je plná klišé
Černého viselec zburcoval v USA policii a hasiče

Černý - kterému omáhali Krištof Kintera a Tomáš Pospiszyl - se už společně s několika spolupracovníky vládě omluvil. "Groteskní nadsázka a mystifikace patří ke znakům české kultury a vytváření falešných identit je jednou ze strategií současného umění," citovala ČTK z jeho prohlášení.

Nepříjemná situace

Vicepremiér Vondra přiznal, že taková autorská změna staví českou vládu do nepříjemné situace. Česko si totiž "krylo záda" právě tím, že se na díle podílí umělec zastupující vždy svůj stát, a tudíž projdou i kontroverznější části.

"Poskytli jsme prostor svobodnému uměleckému vyjádření a jako na takové se musí na Entropu pohlížet. Kdybych ale věděl, že je to jinak, než jsme si mysleli rok a půl, nedovolil bych to," dodal Vondra.

Černého vybrala česká vláda ze dvou oslovených umělců. V počátku podpořila jeho projekt, peníze na jeho uskutečnění si ale musel sehnat sám. Vláda zaplatila také pronájem budovy na půl roku, sumu 50 tisíc eur.

Sochaři, jenž si zakládá na pověsti provokatéra a rebela, se tak povedlo napálit mnohá zahraniční i domácí média, deník Aktuálně.cz nevyjímaje.

Foto: David Černý's web site

Navzdory tomu ovšem pořád platí to, co napsal deník Aktuálně už v pondělí. Tedy, že Entropa je svými nápady vtipná a rozhodně je lepší, než kdyby v hale vyhrávala unijním zaměstnancům k odchodu z práce Moravanka.

Ale také to, že na objednávku vlády se dá dívat ze dvou stran. Nejenže hodlala rozhýbat Evropu, ale zároveň chtěla od výtvarníka dostat sympaticky rebelské alibi k heslu Evropě to osladíme, a doufala, že slovo kontroverzní, často používané v souvislosti s Českem, rázem dostane hravější konotace.

Přesně, jak hned napsal list Financial Times Deutschland: předsednictví se ujala země, kde humor a vzdorovitost patří k národním vlastnostem.

Foto: Reuters

Výtvarník, který (aspoň podle svých kritiků) zná meze administrativně schváleného pošklebování, přitom dostal od vlády na oplátku oficiální razítko provokatéra, dokonce s celoevropskou působností.

Respektive, jak jsme se domnívali, chtěl ho dostat. Podle nového vývoje to vypadá, že se mu povedl dobrý vtip, a vláda se poučila, že i zdánlivě státotvorný umělec může pěkně zatnout.

Nakonec jsme Evropě ještě důsledněji předvedli, co znamená to svobodomyslné umění, dokonce i ona vzdorovitost - ale asi z toho má vláda menší radost, než kdyby ten turecký záchod skutečně namalovala bulharská umělknyně.

 

Právě se děje

Další zprávy