Bůh je Zebra a P. K. Dick je Horselover

Aleš Smutný
4. 3. 2006 18:30
Recenze - Pozdní román P. K. Dicka Valis je sice i science fiction, ale hlavně osobitá biografie.
PKD...
PKD... | Foto: www.philipkdick.com

www.philipkdick.comDick je celosvětově uznávaným, až uctívaným autorem. I proto mu jistě Argo věnuje celou ediční řadu. Proslul knihami žánru science fiction, které však často sahaly k současným politickým a společenským systémům, jež touto cestou kritizoval či aspoň poukazoval na nebezpečí plynoucí z jejich existence.

Několik jeho románů se dočkalo filmového zpracování a zřejmě neslavnější Blade Runner v popularitě bohužel předčil literární předlohu.

Přestože Dick prošel několika vývojovými stadii, jako nejzákladnější motivy jeho tvorby můžeme označit teorii všudypřítomné konspirace na pozadí běžného světa - a s tím někdy související zborcení reality a odkrývání skutečného pozadí.

Autorovy romány se vyznačují dokonale vybroušenou logickou stavbou a častými významově lingvistickými hrátkami. Tento motiv také patří k oblíbeným stavebním kamenům jeho zápletek.

Zkrachovalec, psychotik a feťák

Dick (1928-1982) trpěl psychickou poruchou a to se projektovalo i v jeho tvorbě. Paranoia a schizofrenie jej pronásledovaly většinu života; on je ještě přiživoval dostatečným množstvím drog.

... si čte recenzi na Blade Runnera
... si čte recenzi na Blade Runnera | Foto: www.philipkdick.com

Valis je román, který napsal v poslední fázi svého života. Dick tu v roli vypravěče rozvíjí příběh Horselovera Fata - emocionálního zkrachovalce, psychicky narušeného člověka a příležitostného feťáka.

Pokud vám to "někoho" připomíná, pak nikoli omylem. Ostatně hned na začátku románu autor prohlašuje, že on je Horselover. Ovšem blíže to nerozvádí a čile s Fatem z pozice Philipa Dicka, jeho kamaráda, komunikuje.

Fatovi zkrachovalo manželství a nyní jeho nejlepší přítelkyně spáchala sebevraždu. Už tak psychicky rozkolísaného muže to vrhá směrem k sebedestrukci, jíž nejsou schopni zabránit ani jeho přátelé. Vidí, že jejich přítel k sebevraždě míří mílovými kroky, neboť linie mezi příčetností a šílenstvím je u Dicka tenká a Horselover už ji dávno překročil.

Dostalo se mu vidění, kdy mu Bůh či entita, jíž za Boha Horselover považuje a označuje výrazem Zebra, zjevila množství informací; mimo jiné i jednu, která následně zachrání život jeho synovi. Ten se pak s gustem pravého nepříčetného maniaka vydává po stopě Boha.

Fat je Dick

Omlouváme se za toto zjednodušení, avšak popsat děj je prakticky nemožné: Dick zde dokazuje, že skutečně je Horseloverem Fatem. Pro začátek postačí fakt, že Horselover znamená v angličtině to, co Phillipos (tedy Dickovo křestní jméno) v řečtině, a Fat je anglický překlad německého slova Dick.

Foto: Aktuálně.cz

Dick také v průběhu 70. let opravdu propadl myšlence, že se mu dostalo božského zjevení, a začal spisovat - stejně jako Fat svou Exegezi - obrovitý soubor myšlenek analyzujících lidskou a božskou existenci s přihlédnutím ke světovým filosofiím a teologickým výkladům. Valis je zkrátka autobiografií, dosti osobitou a barvitou.

Samotný román (mimochodem první díl trilogie) lze sice označit za science fiction, avšak většina vyřčených myšlenek je plně autentických a většina zúčastněných osob má reálný předobraz v Dickově okolí.

Rozhodně se nejedná o četbu jednoduchou, neboť autor často zabíhá ve svém gnostickém pojetí poznání Boha do extrémních poloh teologických výkladů - a z hlediska filosofických analýz i následných syntéz nepodává čtenáři pomocnou ruku.

Fenomén víry

Neříkáme, že je třeba mít přečteného Mirceu Eliadeho, jehož mimochodem docela často Fat/ Dick k analýze užívá. Avšak pro úplné novice v teologické filosofii Valis tak docela není. Tedy je, ale budou mít dost velký problém s plným porozuměním.

Otázka zní, proč knihu Valis číst. Přes poměrně náročný a zhutnělý obsah nabízí kromě pozoruhodných myšlenek mířících k podstatě a existenci Boha, víry či kosmogonie také solidní zamyšlení nad lidskými charaktery a skutečnými pohnutkami, které se skrývají pod zástěrkou stereotypů, jež servíruje společnost.

Valis je náročný román, ale pokud vás alespoň okrajově zajímá fenomén víry a myšlenka její reformace či ztráty z důsledku neexistence, nebo naopak zhmotnění Boha, je to kniha přesně pro vás.

Philip K. Dick: Valis. Přeložil Robert Tschorn. Argo, 2006. 236 stran, náklad neuveden, doporučená cena 238 korun.

  • Oficiální stránky autora ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy