FOTO Nakupujte díla výtvarných hvězd, láká Art Prague

FOTO Nakupujte díla výtvarných hvězd, láká Art Prague
Provází celou budovou Kafkova domu, kde jednotlivé galerie, či kurátorské projekty představují současné výtvarné umění.
Prodejní výstavu si můžete prohlédnout za 90 korun.
Šest stovek děl českých i zahraničních umělců doprovází na třináctém ročníku Art Prague diskuse a workshopy pro dospělé i děti.
Filmová produkce UMPRUM.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Kultura Vojtěch Marek, Kultura
13. 3. 2014 18:10
V Kafkově domě v Praze probíhá prodejní přehlídka aktuální výtvarné scény Art Prague. Lze na ní vidět i díla největších domácích "hvězd".

Fotogalerie - Vysokou koncentraci současného výtvarného umění nabízí až do neděle 16. března pražský Kafkův dům. V Česku jediná celoplošná přehlídka aktuální scény propojuje výtvarníky, galerie a fanoušky umění. Šest stovek děl českých i zahraničních umělců doprovází na třináctém ročníku Art Prague diskuse a workshopy pro dospělé i děti. Prodejní veletrh potrvá do neděle.

Instalace v Kafkově domě, kam se festival přestěhoval z Mánesa už vloni, otvírá návštěvníkům a kupcům představy o roli výtvarného díla v interiéru. Vedle tradičních technik malby a sochy přehlídka akcentuje také nová média, výtvarný film nebo street art aplikovaný v galerijním prostředí. Mezi prezentacemi galerií se objevují zavedená jména (Švankmajer, Nikl, Boudník, Skála), kurátorské projekty se pak zaměřily především na mladé umělce.

Organizátoři vybírali galerie podle jednoduchého klíče – do finále se dostaly ty nejlepší. Mezi zastoupenými jsou Vltavín, S Galerie, The Chemistry Gallery, Art Salon S nebo Galerie Millenium.

„Přínos Art Prague vidím právě v průřezu českou špičkou, kterou má návštěvník na jednom místě,“ komentuje výběr Olga Vyhnánková z Galerie La Femme. „Galerie se zase snaží dostat sem to nejlepší ze sebe. My vystavujeme třeba plastiku Jan Koblasy nebo obrazy Borise Jirků.“

Čtvrté podkrovní patro domu patří kavárně, která každý den nabízí hudební vystoupení, autorská čtení nebo přednášky a debaty. Diskuse se dotknou aktuálních témat, třeba dopadu nového občanského zákoníku na umělecký provoz. Do konce týdne se také otevřou v Galerii U Niny na pražských Vinohradech kurzy malování a kreslení pro všechny věkové kategorie.

Součástí výstavy je i tradiční vyhlášení ceny pro výtvarníka do 35 let. Letošním laureátem se stal Nikola Čulík z vinohradské Nau Gallery.

„Porotu zaujal svým specifickým výtvarným projevem, kterým se výrazně liší od ostatních umělců,“ komentuje za organizátory volbu Jana Smrčková.

Čulíkovým dominantním vyjadřovacím prostředkem je kresba, v jeho podání velmi intimní a emocionálně silná. Svým sdělením klade neustále množství otázek a neskrývá autorovy pochybnosti o smyslu vlastní tvorby. Třicetiletý absolvent Akademie výtvarných umění má za sebou řadu úspěšných výstav, vloni například na Staroměstské radnici představil svůj „Život a dílo“.

Třináctý ročník přehlídky Art Prague je otevřen od 11 do 19 hodin.

Art Prague. Do 16. března 2014. Kafkův dům, nám. Franze Kafky 3, Praha 1.

 

Právě se děje

Další zprávy