Přehlídka Be2Can opět nabídne nejlepší festivalové filmy, láká hlavně Toni Erdmann

6. 10. 2016 15:09
Dnes večer začíná Be2Can, přehlídka těch nejlepších filmů z prestižních evropských festivalů. Nabídne třeba Toniho Erdmanna, Já, Daniel Blake, ale připomene i Život Adéle a Saulova syna. Akce se koná v Praze a některých krajských městech až do do 12. října, pak se přesouvá na Slovensko.
Film Toni Erdmann začíná příjezdem otce za dcerou, jež je lapená v korporátním životě v Bukurešti.
Film Toni Erdmann začíná příjezdem otce za dcerou, jež je lapená v korporátním životě v Bukurešti. | Foto: Cannes

Přehlídka výrazných snímků z filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes začíná ve čtvrtek 6. října v pražských kinech Lucerna a Evald, zároveň startuje také v Brně, Ostravě, Zlíně a Olomouci. Už třetí ročník Be2Can opět připravili dramaturgové a filmoví publicisté Vít Schmarz a Aleš Stuchlý.

Největším lákadlem festivalu je nepochybně německá tragikomedie Toni Erdmann. Tento snímek sice nenadchnul porotce v Cannes, od té doby ale jeho reputace značně stoupla a patří mezi nejvýraznější a nejvíce chválené počiny roku, silných ohlasů se dočkal i v Karlových Varech. Režisérka Maren Ade v něm vypráví příběh o otci, který se snaží své dceři ukázat prázdnotu jejího kariérou naplněného života.

Krom Erdmanna čeká diváky v hlavní sekci dalších deset snímků, například American Honey, Já, Daniel Blake a V sedmnácti, a čtrnáct snímků v dalších sekcích. Promítat se budou i nejlepší filmy posledních let jako Život Adéle, Saulův syn, Dva dny, jedna noc nebo Kmen.

Protože společnost Film Europe zaštiťující akci získala práva na několik významných počinů dříve než festival ve Varech, je Be2Can jedinečná příležitost, jak chválené filmy vidět pohromadě. Přehlídka potrvá do 12. října.

 

Právě se děje

Další zprávy