Světová premiéra Alfreda ukáže Dvořákovu fascinaci Wagnerem

ČTK ČTK
13. 9. 2014 10:02
Operní debut Antonína Dvořáka poprvé zazní v koncertní podobě v Rudolfinu s původním libretem v němčině. Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude řídit dirigent Heiko Mathias Förster.
Antonín Dvořák: Alfred.
Antonín Dvořák: Alfred. | Foto: Dvořákova Praha

Praha - Světová premiéra koncertního provedení operní prvotiny Alfred od Antonína Dvořáka je projektem, který má být kromě své velké hudební hodnoty i připomínkou a symbolem dlouholeté spolupráce mezi českou a německou hudební kulturou.

Dílo nebylo nikdy nahráno. Koncertně poprvé zazní 17. září v Rudolfinu s původním libretem v němčině. Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude řídit dirigent Heiko Mathias Förster.

Uvedení a nahrávka je koprodukčním projektem Českého rozhlasu, festivalu Dvořákova Praha a společnosti Arco Diva, přičemž každý subjekt se na něm podílí zhruba třetinou. Celkově jeho cena dosahuje 2,4 milionu korun. Nahrávka se živým provedením opery má vyjít do konce roku.

Partitura nebyla za Dvořákova života ani vydána, dílo bylo uvedeno pouze v roce 1938 v Olomouci, ale v českém překladu.

"Je zajímavé dělat projekt, jehož příprava se dá počítat na roky od toho okamžiku, kdy se mluvilo, že k provedení dojde. Bylo spojeno s důkladnou hudebně-historickou prací," řekl Förster. Mnohdy se podle něj ani nevědělo, zda budou náročné notové a orchestrální materiály uzpívatelné a hratelné. "Zjistili jsme, že nenalézáme toho Dvořáka, kterého známe z koncertních pódií," dodal s tím, že až v závěru díla jsou patrné typické "dvořákovské" folklorní rysy.

Heiko Mathias Förster.
Heiko Mathias Förster. | Foto: Dvořákova Praha

V hlavních pěveckých rolích se objeví Petra Froeseová (Alvina), Jarmila Baxová (Rowena), Ferdinand von Bottmer (Harald) a Felix Rumpf (Alfréd). Orchestr doplní Český filharmonický sbor Brno. Förster se taktovky ujme namísto letos zesnulého Gerda Albrechta, který partituru podle Štilce jako jeden z nejlepších "dvořákovských" znalců znal. Albrecht si podle Štilce přál, aby uvedení díla mělo německého dirigenta i německé sólisty.

"Už v polovině osmdesátých let chtěl operu natočit skladatel Jiří Teml," řekl muzikolog Štilec s tím, že k tomu z technických důvodů ale nedošlo. Další snahy se objevily až po roce 2010. Originál partitury se třemi dějstvími a předehrou poskytlo České muzeum hudby, poté ho upravil tým muzikologů.

Dvořák ve svých 29 letech pro svoji prvotinu sáhl po šedesát let starém německém textu Alfred der Grosse, jehož autorem byl německý romantický básník Karl Theodor Körner. V díle se odráží jeho tehdejší fascinace nejvíce Richardem Wagnerem a také Schumannem a Mendelssohnem.

Zajímavostí je fakt, že motiv charakterizující krále Alfreda je téměř totožný s melodií Degeyterovy Internacionály. Degeyter ale napsal Internacionálu až o osmnáct let později a Dvořákova opera nebyla za autorova života nikdy provedena.

Festival Dvořákova Praha začal 8. a potrvá do 22. září. Premiéra je součástí celoročního mezinárodního projektu Rok české hudby.

 

Právě se děje

Další zprávy