Spisovatelé vyzvali sponzora Slavíka k odmítnutí Ortelu. Nakladatelé hrozí bojkotem Litery

ČTK ČTK
8. 12. 2015 9:42
Skupina českých spisovatelů vyzvala sponzora ankety Český slavík Karlovarské minerální vody (KMV), aby se jasně distancoval od zpěváka Tomáše Ortela a jeho skupiny Ortel. Kontroverzní skupina, která ve svých textech vystupuje proti menšinám, v letošním 50. ročníku ankety skončila druhá za vítězným Kabátem. Podle generálního ředitele KMV Alessandra Pasqualeho je překvapivé, že je společnost obviňována z podpory xenofobie. Z pozice generálního partnera ankety podle něj firma nemá právo ovlivňovat výsledky nebo zasahovat do pravidel ankety.
Tomáš Ortel při předávání Bronzového slavíka
Tomáš Ortel při předávání Bronzového slavíka | Foto: ČTK

Praha – Skupina českých spisovatelů v čele s Petrou Hůlovou, Janem Burianem nebo Jonášem Hájkem napsala Karlovarským minerálním vodám otevřenou výzvu, ve které požaduje, aby se hlavní sponzor ankety Český slavík distancoval od Tomáše Ortela a jeho kapely Ortel. Alessandra Pasqualeho, generálního ředitele KMV, požadavek spisovatelů překvapil.

Petra Hůlová
Petra Hůlová | Foto: www.radiohost.cz/Novak a Rasch

"Standardní úlohou generálního partnera jistě není kádrovat vítězné interprety. Toto ovšem neplatí, pokud jsou hodnoty interpreta v přímém rozporu s deklarovanými hodnotami sponzora a sponzor se tak dopouští pokrytectví a kompromitace své značky," píše se ve výzvě, kterou podepsali Petra Hůlová, Adam Borzič, Ivan Binar, Irena Dousková, Vít Janota, Jan Burian, Jonáš Hájek, Ondřej Hanus a Básník Ticho.

Signatáři upozorňují na to, že jsou členy Asociace spisovatelů, reprezentují v tomto případě ale jen svůj osobní názor.

"Anketu Český slavík pořádá společnost Musica Bohemica, která na základě právní analýzy i vyjádření experta na extremismus došla k názoru, že Ortel neporušuje pravidla ankety ani zákony ČR," uvedl v reakci Pasquale, podle kterého partnerstvím firma nevyjádřila podporu žádnému konkrétnímu interpretovi, ale pouze celé české hudební scéně.

"Jako mezinárodní firma si zakládáme na hodnotách, které naopak stírají veškeré rasové a jiné odlišnosti, což dokazujeme v každodenní práci," dodal generální ředitel firmy.

Litera v ohrožení

Podle signatářů svým dosavadním mlčením vysílají Karlovarské minerální vody signál, že toto vše je v pořádku, a Ortel legitimizují. "Jako spisovatelé cítíme potřebu tohoto apelu také proto, že Karlovarské minerální vody prostřednictvím své značky Magnesia sponzorují i významnou literární cenu Magnesia Litera a zdá se být těžko představitelné, aby firma, jež se nedistancuje od zpěváka, jenž zpíval 'bijte židovské psy', předávala při příštím ceremoniálu cenu třeba Chaimu Ciganovi alias Karolovi Sidonovi, bývalému pražskému a zemskému rabínovi," uvedli spisovatelé.

Už dříve Viktor Stoilov, zakladatel a majitel významného nakladatelství TORST, prohlásil, že se rozhodl neúčastnit příští Litery, pokud nápojářská firma nedá jasně najevo, že se od Ortelu distancuje.

Pokud jsou písně Ortelu problém, tak proč lidi při předávání Slavíka nepískali? Asi je to nepobuřuje a tak kontroverzní to není, říká Michal Horáček. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy