Spirituál kvintet na koncertu slavil 55 let

ČTK ČTK
3. 4. 2015 23:19
Hlavní oslavy výročí Spirituál kvintet plánuje na 15. až 17. října, kdy zahraje ve Velkém sále pražské Lucerny.
Skupina Spirituál kvintet v době, kdy slavila 45 let své činnosti.
Skupina Spirituál kvintet v době, kdy slavila 45 let své činnosti. | Foto: www.spiritualkvintet.cz

Praha - Skupina Spirituál kvintet dnes večer téměř zaplnila Divadlo Bez zábradlí v Praze. Nejstarší česká folková kapela zde koncertem oslavila 55 let své činnosti.

Soubor převzal platinovou desku za více než 6000 prodaných kusů pět let staré kompilace Spirituál Kvintet - 100 nejkrásnějších písní (+1). Zároveň pokřtil nový výroční komplet obsahující prvních osm alb skupiny plus dvě bonusová CD a jedno DVD. Kmotry se stali textař František Novotný a bývalá zpěvačka kapely 'Odetta' Růžena Lieslerová.

"Na koncertech Spirituálu dochází ke zvláštnímu anatomickému úkazu, kapela zpívá ústy, diváci poslouchají ušima a všichni jsou dohromady propojeni srdcem," uvedl Novotný, který během vystoupení návštěvníkům koncertu nabídl tradiční show - okamžité sepsání básně na slova zvolená publikem.

Koncert provázely žerty kapely na věk jejich členů, především sedmasedmdesátiletého vedoucího souboru Jiřího Tichoty. Spirituál Kvintet pak nabídl novější písně i staré hity. Kapela s humorem přešla i chvilku, kdy zpěvačce Veronice Součkové vypadl text.

Muzikolog, loutnista, zpěvák, textař a muzikant Tichota během koncertu informoval, že hlavní oslavy výročí Spirituál kvintet plánuje na 15. až 17. října, kdy zahraje ve Velkém sále pražské Lucerny. Mezi hosty budou Jaromír Nohavica, operní pěvkyně Dagmar Pecková a soubor Hradišťan.

"Je jenom otázka času, jak dlouho budu moci přispívat hraním a třeba i nějakou tou aranží. Závisí to na zdraví a taky na tom, jestli o to budou mít ostatní zájem. Ale myslím, že jsou plni chuti a energie, takže jistě budou pokračovat," uvedl Tichota.

Zpěvačkou Spirituál kvintetu je jeho druhá manželka Zdenka Tichotová. Sestavu dále tvoří Veronika Součková (zpěv, perkuse), Jiří Holoubek (zpěv, kytara), Jiří Cerha (zpěv, perkuse), Dušan Vančura (zpěv, kontrabas) a Pavel Peroutka (zpěv, kontrabas).

V rámci oslav svého 50. výročí kapela před pěti lety převzala diamantovou desku za 1 150 650 prodaných zvukových nosičů pod hlavičkou společností Supraphon, Panton a Bonton Music. Ve svém repertoáru má renesanční skladby, české a moravské balady, obrozenecké písně, spirituály, gospely, světový folk i autorské písně. V kapele svého času působili mimo jiných také Jan a František Nedvědové nebo zesnulý Karel Zich.

Tichotova skupina, po roce 1989 zprofesionalizovaná, odehrála už tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Koncerty Spirituálu bývaly vyprodané už za totality, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát, v nichž posluchači hledali skryté významy.

 

Právě se děje

Další zprávy