SOUTĚŽ Vyhrajte vstupenky na kytarovou legendu Jeffa Becka

Kultura Kultura
28. 5. 2014 10:48
Jeff Beck hraje ve středu na Pražském hradě. Můžete u toho být zdarma!
Jeff Beck.
Jeff Beck. | Foto: Jeff Beck

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz dvě vstupenky na koncert Jeffa Becka na Terase Jízdárny Pražského hradu (4. června, 20:00).

Dvě vstupenky nabízíme třem výhercům, kteří znají správnou odpověď na soutěžní otázku na konci textu a zašlou ji na mailovou adresu [email protected] s předmětem "Beck na Hradě". Soutěžit lze do pondělí 2. června (do 11:00). Výherce budeme informovat mailem, jejich jména budou uvedena na guestlistu před koncertem.

4.6. JEFF BECK (Terasa Jízdárny Pražského hradu, Praha, od 900 korun). Anglický kytarista Jeff Beck přijede do Prahy s novým kvartetem, v němž hrají švýcarský kytarista Nicholas Meier, houslistka Lizzie Ball, bubeník Jonathan Joseph a basistka Rhonda Smith. Během turné chce vydat novou studiovou desku. „Jeff Beck není typická kytarová  legenda. Jeho cílem je  ve skutečnosti to, aby se vám při poslechu jeho hudby podařilo zapomenout, že hraje na kytaru…. Beck tvrdí, že v poslední době ho ovlivnilo právě hraní s kytaristou Nicholasem Meierem, který vychází z turecké hudby a obecně arabských stupnic.
4.6. JEFF BECK (Terasa Jízdárny Pražského hradu, Praha, od 900 korun). Anglický kytarista Jeff Beck přijede do Prahy s novým kvartetem, v němž hrají švýcarský kytarista Nicholas Meier, houslistka Lizzie Ball, bubeník Jonathan Joseph a basistka Rhonda Smith. Během turné chce vydat novou studiovou desku. „Jeff Beck není typická kytarová legenda. Jeho cílem je ve skutečnosti to, aby se vám při poslechu jeho hudby podařilo zapomenout, že hraje na kytaru…. Beck tvrdí, že v poslední době ho ovlivnilo právě hraní s kytaristou Nicholasem Meierem, který vychází z turecké hudby a obecně arabských stupnic.

Jeff Beck je jedním z nejdůležitějších a nejvlivnějších sólových kytaristů historie. Do Prahy se vrací v krátké době podruhé. Oproti prvnímu tuzemskému vystoupení před třemi lety, kdy propagoval zatím poslední studiové album Emotion & Commotion, přijede s jinou - a opět špičkovou - doprovodnou kapelou - baskytaristkou Rhondou Smith, houslistkou Lizzie Ball, bubeníkem Jonathanem Josephem a kytaristou Nicolasem Meierem.

Beck nepatří mezi typické kytarové legendy. Jeho cílem vlastně je, abyste zapomněli, že vůbec na kytaru při koncertu hraje. Kritici i fanoušci oceňují jeho virtuozitou a mistrovské ovládání efektů, na druhé straně svobodu a spontaneitu, se kterou se pohybuje mezi žánry. Jeho žánrový rozsah sahá od blues rocku, hard rocku, heavy metalu, jazz fusion až po rock míchaný s elektronikou.

All Music Guide o Beckovi například napsal, že je „tak inovativní jako Jimmy Page, vkusný jako Eric Clapton a téměř tak vizionářský jako Jimi Hendrix.“

Kariéra Jeffa Becka se vyznačuje neočekávanými zvraty a zákrutami. Byl členem mnoha seskupení a projektů, ve všech vždy zanechal jeho inovativní styl nesmazatelnou stopu. Ať už jako člen Yardbirds (po Eriku Claptonovi a před Jimmy Pagem), kteří v době jeho působení zažili nejúspěšnější a nejkreativnější období, či jako frontman The Jeff Beck Group.

Jeff Beck a Sting
Jeff Beck a Sting | Foto: Reuters

Nahrával s mnoha hudebníky – například Mickem Jaggerem, Kate Bush, Stevie Wonderem, Janem Hammerem, ZZ Top či Brianem Mayem. Časopis Rolling Stone ho zařadil na 14. místo žebříčku nejlepších kytaristů historie. Do Rock´n´rollové síně slávy byl Beck uveden dokonce dvakrát: jako člen legendárních Yardbirds (1992) a jako sólový hudebník (2009).

Jeff Beck, který letos oslaví sedmdesátiny, nepřestává tvořit a navazovat zajímavé spolupráce. Na podzim 2013 absolvoval například společné turné se členem Beach Boys Brianem Wilsonem a letos v létě vyrazí na společnou šňůru se ZZ Top. V několika rozhovorech také naznačil, že právě připravuje další album, které nebude v “západním stylu” a ke kterému ho inspiruje spolupráce s jeho současnou kapelou.

S jakou kytarou můžete Jeffa Becka na koncertech vidět nejčastěji? Napište značku a typ.

 

Právě se děje

Další zprávy