SOUTĚŽ Vyhrajte nové album kapely Hradišťan Vteřiny křehké

Kultura Kultura
17. 6. 2014 13:13
Pěti výhercům pošleme cédéčko Hradišťanu, které vychází 18. června.
Hradišťan.
Hradišťan. | Foto: Indies Scope

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz nové album kapely Hradišťan.

Desku Vteřiny křehké pošleme pěti výhercům, kteří správně odpovědí na soutěžní otázku uvedenou na konci textu a připojí k odpovědi i adresu, kam máme zaslat odměnu. Odpovědi lze zasílat na mailovou adresu [email protected] do pátku 20. června (do 11:00).

Na nové autorské album vybral Jiří Pavlica patnáct básní různých autorů, a navázal tak na svá starší legendární alba. „Tato nahrávka je má osobní výpověď. Je to postoj člověka, který v životě leccos prožil a má na svět a vše v něm svůj jasný a kontinuální názor. Každému z nás se může život naprosto změnit během okamžiku, protože každá vteřina našeho bytí je velmi křehká a vratká," říká Pavlica.

Poslechněte si ukázky z nového alba Hradišťanu Vteřiny křehké.
Poslechněte si ukázky z nového alba Hradišťanu Vteřiny křehké.

Vybrané texty Jana Skácela, Michala Stránského, Františka Novotného, Dušana Vančury Josefa Veselého, Evy Kociánové a Alžběty Šáchové souzní s tímto tématem a dohromady tvoří jednotný celek. Síla tématu se odrazila i na volnějším až baladičtějším vyznění nahrávky, která ale ctí již klasický zvuk Hradišťanu.

„Při vědomí prchavosti života je logické, že jsou mnohé písně zamyšlenější a snad se může zdát, že na albu je více balad než by u Hradišťanu někdo očekával. Mojí snahou bylo zachytit v písních tohoto alba vteřiny, které jsou odleskem oněch prožitých a neopakovatelných chvil, které v člověku zůstávají natrvalo. Možná se v nich někdo najde, možná si dokonce začne i zpívat," podotýká Pavlica.

Hradišťan.
Hradišťan. | Foto: Indies Scope

Hradišťan je tělesem, které programově pracuje s odkazem lidové tradice a jejím filozofickým přesahem, překračuje hranice hudebních žánrů a spolupracuje s osobnostmi různých kultur celého světa. Je častým hostem, domácích i zahraničních festivalů tradiční, alternativní, ale i vážné hudby. Spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem, koncertoval na čtyřech kontinentech, natočil více než třicet zvukových nosičů a na mnoha dalších spolupracoval. Mezi kmenové sólisty patří Alice Holubová, Jiří Pavlica a David Burda.

Novou nahrávku uvede Hradišťan na speciálním koncertu ve středu 18. června v brněnském Sono Centru.

Napište rok, kdy se Jiří Pavlica stal uměleckým šéfem kapely Hradišťan.

 

Právě se děje

Další zprávy