SOUTĚŽ Vyhrajte lístky na zahájení festivalu Spectaculare

Kultura Kultura
16. 1. 2015 10:35
Výjimečná performerka Linda Kapatanea zahajuje v Paláci Akropolis festival Spectaculare představením W Memorabilia (Phaedra's Laboratory). Buďte u toho zdarma!
RootLessRoot Company.
RootLessRoot Company. | Foto: Spectaculare

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz třikrát dva lístky na první představení letošního festivalu Spectaculare. Zakladatelka známého tanečního souboru RootlessRoot Company Linda Kapetanea uvede 21. ledna v Paláci Akropolis inscenaci W Memorabilia (Phaedra's Laboratory).

Odpověď na soutěžní otázku, kterou najdete na konci textu, posílejte do pondělí 19. ledna (do 11:00) na mail [email protected] s předmětem Rootless a pak už stačí jen mít štěstí při losování. Tři výherce budeme informovat mailem, jejich jména budou uvedena na guestlistu před představením.

Pražskému publiku je značka RootLessRoot, neboli Jozef Fruček a Linda Kapetanea, dobře známá. Z poslední doby mají na kontě choreografii nejnovějšího představení souboru DOT504 Collective Loss of Memory nebo pohybovou složku jedné z úspěšných produkcí z dílny Cirku La Putyka.

Podívejte se na ukázku z inscenace W Memorabilia.
Podívejte se na ukázku z inscenace W Memorabilia.

W Memorabilia (Phaedra's Laboratory) je nejnovějším režijním počinem uměleckého tandemu, ve kterém se navíc po delší době Linda Kapetanea vrací přímo na jeviště, aby diváky konfrontovala s archetypem ženského těla, jeho temnou kolektivní pamětí a tvrdými osudy antických hrdinek.

"Festival Spectaculare formuje pro tanec a divadlo kontext, v němž dominuje vizuální a hudební složka. Neexistuje mnoho představení nesporné kvality, jež by se trefily do uměleckého vkusu, z něhož je tvořen festivalový program. Představení W Memorabilia splňuje všechny požadované podmínky. Je nepochybně vizuálně působivé, hudebně archetypální a minimalistické a navíc s působivým emocemi nabitým tancem,” vysvětluje Petr Boháč, dramaturg divadelního programu festivalu.

Stěžejním tématem W Memorabilia (Phaedra's Laboratory) je ženství, nahlížené skrze trpící tělo a archetypální tragické hrdinky z dob Antiky - Faidru, Medeiu a Pásifaé. Představení je výsledkem intenzivní práce s lidskými emocemi a skrytými tužbami, které nedokážeme vyjádřit jinak než tělesně. Jak slovo laboratoř v názvu napovídá, důležitější než finální produkt je proces, který mu předchází. Jevištní forma staví na symbolu manuální práce, je postavena z hrubých materiálů, které jsou tu tvarovány, jinde ničeny.

V podání Lindy Kapetaney, výjimečné performerky a ženské poloviny vůdčího tandemu RootLessRoot Company, je i lidské tělo nahlíženo jako materiál, proměnlivá hmota. Celý kus se pak proměňuje s každým uvedením, vše záleží na momentální kombinaci a interakci jednotlivých složek – pohybové, pocitové a hudební.

Soutěžní otázka:
Na které inscenaci Cirku La Putyka spolupracovali RootLessRoot Company?

 

Právě se děje

Další zprávy