Socha Gotta, Havla, nebo Jágra na Letné? Pražané vyberou

Gottland
4. 8. 2014 8:09
Anketa vybízí Pražany, aby hlasovali o tom, zda bude mít Karel Gott nebo Jaromír Jágr sochu na Letné. Reakce obyvatel jsou kontroverzní.
Hlasujte na www.kohonaletne.cz.
Hlasujte na www.kohonaletne.cz. | Foto: kohonaletne.cz

Praha - Dlouhodobé spory o to, co bude stát na Letenské pláni, se rozhodla ukončit anketa kohonaletne.cz. Pražané si na jejím webu můžou vybrat hned z několika žijících osobností i velikánů české historie.

„Chtěli jsme se vyhnout neustálým aktivistickým a politickým sporům a dát prostor samotným Pražanům, aby rozhodli o budoucnosti letenské pláně,“ vysvětlil mluvčí kampaně Zdeněk Müller. "Na základě nezávislého sociologického průzkumu bylo zjištěno, že Pražané si přejí na Letné sochu významné české osobnosti. Z žijících i nežijících osobností vybrala expertní komise deset jmen," dodal mluvčí.

O navržených velikánech je možné hlasovat na webu www.kohonaletne.cz až do neděle 10. srpna.

Koho na Letné?
Autor fotografie: kohonaletne.cz

Koho na Letné?

  • Pražané vyberou sochu, která bude stát na Letenské pláni.
  • Hlasovat lze do 10. srpna na webu www.kohonaletne.cz.
  • Mezi navrženými osobnostmi jsou: Karel Gott, Jaromír Jágr, Jiřina Bohdalová, Karel Schwarzenberg, Václav Havel, Karel IV., Tomáš Garrigue Masaryk, Tomáš Baťa, Jan Amos Komenský, Božena Němcová.
  • V pondělí (4. srpna) ráno měl nejvíce hlasů Karel Gott - přes deset tisíc

„Připadá mi to jako dobrý nápad, jenom nechápu, že lidé volí Karla Schwarzenberga, každý si pamatuje jeho politickou minulost,“ řekl Miloš Svátek při rozdávání anketních letáků.

Hlasovat lze online nebo pomocí anketního lístku. Za týden hlasovalo pětatřicet tisíc Pražanů. Ode dneška jsou k vidění u vestibulů metra stovky dobrovolníků.

„Já moc nevím, nerozumím tomu, ale může to být fajn mít tu sochu někoho živého,“ dodává Katka, jedna z dobrovolnic.

Podle odborníka na architekturu a sochařství Jiřího Sapíka se „jedná pravděpodobně pouze o propagační návrhy, nikoli reálné skici, ale i tak jsou opravdu ošklivé. „Opravdu, skutečnou podobu soch vyřeší odborná komise, ta pak vybere nejlepší návrh, estetičnost sochy bude pak o vkusu každého jednotlivce," vysvětlil mluvčí Müller.

Slavnostní odhalení sochy je plánováno na 100. výročí Československa 28. října 2018. Mezi favority starší generace patří sochy Karla IV., Karla Gotta či Jiřiny Bohdalové, od mladších lidí jsou pozitivní ohlasy především na sochu Václava Havla, Karla Schwarzenberga a především Jaromíra Jágra. V pondělí 11. srpna dojde k oficiálnímu vyhlášení výsledků.

 

Právě se děje

Další zprávy