Šéfdirigentem Filharmonie Brno bude Dennis Russell Davies, odborník na baroko i Philipa Glasse

Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
27. 9. 2017 12:40
Novým šéfdirigentem Filharmonie Brno bude od sezony 2018/19 Američan Dennis Russell Davies, známý mimořádným rozpětím repertoáru od baroka po soudobou hudbu. Russell Davies řídil orchestry po celém světě, do Brna přichází z Linze. "Stále to pro nás zní jako neuvěřitelná zpráva," komentovala Daviesův příchod ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.
Nový šéfdirigent Filharmonie Brno Dennis Russell Davies z Ohia.
Nový šéfdirigent Filharmonie Brno Dennis Russell Davies z Ohia. | Foto: Filharmonie Brno

Dennis Russell Davies

  • Narodil si 16. 4. 1944 v Toledu v USA 
  • studoval hru na klavír a dirigování na newyorské Juilliard School.

  • 1972 - 1980: Hudební ředitel komorního orchestru v Saint Paul 
  • 1977 - 2002: Šéfdirigent newyorského American Composers Orchestra.
  • 1980 - 19987: Hudební ředitel Stuttgartské státní opery
  • 1987 - 1995: Šéfdirigent orchestru Beethovenhalle v Bonnu, hudební ředitel Bonnské opery a Mezinárodního Beethovenova festivalu
  • 1995 - 2006: Šéfdirigent Stuttgartského komorního orchestru
  • 1997 - 2002: Šéfdirigent Symfonického orchestru vídeňského rozhlasu
  • 1997 - jmenován profesorem dirigování na salcburském Mozarteu
  • od 2002 - Šéfdirigent Brucknerova orchestru v Linci a ředitel opery Landestheater Linz.

Novým šéfdirigentem Filharmonie Brno bude od sezony 2018/19 Američan Dennis Russell Davies. 

Je známý mimořádným rozpětím repertoáru od baroka po soudobou hudbu, odborníci z celého světa ho považují za jednoho z nejinovativnějších a nejodvážnějších dirigentů klasické hudby. Dennis Russell Davies řídil orchestry po celém světě, kromě toho je také uznávaným pianistou.

Mezi jeho přátele patří mnoho světoznámých skladatelů - Luciano Berio, Heinz Winbeck, Philippe Manoury, Hans Werner nebo Philip Glass či Michael Nyman.

Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová označila Daviese za nejvýznamnější osobnost, se kterou kdy orchestr trvale spolupracoval. "Stále to pro nás zní jako neuvěřitelná zpráva," podotkla.

Do Brna Dennis Russel Davies přichází z Brucknerova orchestru v Linzi a tamní opery, které vedl jako šéfdirigent a hudební ředitel patnáct sezon.

Za sebou má osmačtyřicet let v čele orchestrů, oper či festivalů po celém světě. V Brně bude působit spolu s uměleckým poradcem Heribertem Schröderem, s nímž ho pojí letitá spolupráce. Hudení směřování orchestru budou určovat společně s dramaturgem Filharmonie Brno Vítězslavem Mikešem a nově jmenovaným stálým hostujícím dirigentem Robertem Kružíkem.

Ještě před započetím stálé spolupráce se Dennis Russell Davies brněnskému publiku představí v dubnu 2018 na Velikonočním festivalu duchovní hudby, kdy s orchestrem provede Janáčkovu Glagolskou mši, světovou premiéru skladby britského autora Davida Matthewse a Te Deum Arvo Pärta, které ve světové premiéře dirigoval v roce 1985.

Spolupráce se domluvila na Pražském jaru

S brněnským orchestrem poprvé a zatím naposledy spolupracoval letos v květnu, kdy na Pražském jaru provedl Schnittkeho Faustovskou kantátu a Planety Gustava Holsta. Podle ředitelky filharmonie Marie Kučerové došlo "k zásadnímu souladu s Maestrem Daviesem" právě na této akci.

"Na nabídku Filharmonie Brno, abych se stal jejím uměleckým vedoucím a šéfdirigentem, jsem hrdý. Příležitost objevovat s výbornými muzikanty nádhernou českou hudební současnost i minulost a uvést progresivní Brno do styku s vynikajícími mezinárodními skladateli a umělci je vzrušující," říká šéfdirigent.

"Zaujal mě orchestr a také město, které chápe svoji roli v České republice i na mezinárodní scéně, nebojí se být ambiciózní a riskovat," dodává s tím, že díky současnému životu v Linci lépe chápe středoevropské dědictví. 

Místo šéfdirigenta Filharmonie Brno bylo volné více než dva roky. V letech 2009 až 2015 u orchestru působil Srb Alexandar Marković, poté začalo hledání jeho nástupce.  

Filharmonie Brno je nyní v prostorovém provizoriu, kvůli rekonstrukci Janáčkova divadla musela využít stadion v Kounicově ulici. Zároveň je v přípravě stavba nového sálu, který, pokud půjde vše podle plánu, bude fungovat od sezony 2021/2022.

Česká filharmonie ohlásí jméno nového šéfdirigenta 16. října

Nepříjemnou situaci na dirigentském postu musela řešit také Česká filharmonie. Koncerty, které měl v programu 122. sezony řídit Jiří Bělohlávek, převezme pětice dirigentů. Změny zapříčiněné květnovým úmrtím šéfdirigenta orchestru se částečně dotknou i sólistů a uváděných skladeb.

Koncerty převezmou dirigenti Petr Altrichter, Tomáš Netopil, Jiří Rožeň, Semjon Byčkov a Jakub Hrůša, který bude 19. a 20. října řídit zahajovací vystoupení filharmonie. Hrůša a Altrichter již Bělohlávka nahradili při koncertech filharmonie na letošní Dvořákově Praze.

"Posluchačům České filharmonie se omlouvám za všechny změny, které jsme v programu museli udělat. Jejich množství názorně ilustruje, jak zásadní místo v životě našeho orchestru zaujímal Jiří Bělohlávek," vzkázal generální ředitel předního českého orchestru David Mareček.

Doplnil, že v oslovené pětici jsou zastoupeni čeští dirigenti různých generací. Všichni měli k Bělohlávkovi silný osobní vztah.

Bělohlávek zemřel 31. května ve věku 71 let. Jméno nového šéfdirigenta České filharmonie bude ohlášeno 16. října.

 

Právě se děje

Další zprávy