Režisér Wajda bude pohřben v Krakově. Místo věnců a květin chce rodina pomoc pro hospic

ČTK ČTK
11. 10. 2016 18:38
Na přání rodiny bude mít pohřeb soukromý charakter, veřejnost se může s režisérem rozloučit o den dříve ve Varšavě, nebo po pohřbu v Krakově. Rodina si nepřeje žádné věnce ani květiny, místo nich dává přednost peněžitým darům, které budou určeny hospicům pro onkologické pacienty
Andrzej Wajda.
Andrzej Wajda. | Foto: Reuters

Varšava - Slavný polský režisér Andrzej Wajda, který zemřel v neděli ve věku 90 let, bude pohřben příští týden ve středu na Salvátorském hřbitově v Krakově. Na přání rodiny bude mít pohřeb soukromý charakter, uvedla dnes zpravodajská televize TVN 24.

Veřejnost bude mít možnost s režisérem se rozloučit o den dříve ve Varšavě v dominikánském kostele, anebo po pohřbu na zádušní mši v krakovské bazilice.

Rodina si nepřeje žádné věnce ani květiny, místo nich dává přednost peněžitým darům, které budou určeny hospicům pro onkologické pacienty, uvedl server listu Gazeta Wyborcza.

Wajda je považován za tvůrce polské filmové školy a označován za "svědomí polského filmu". Za celoživotní dílo získal v roce 2000 Oscara.

"Přál jsem si, aby Andrzej Wajda spočinul po boku jiných polských velikánů, ale rodina rozhodla, že se pohřeb uskuteční na místě, které stanovil Wajda v závěti," řekl profesor Franciszek Ziejka k návrhu uložit urnu s popelem v novém Národním panteonu.

Wajda točil filmy o své zemi a duši jejích lidí. Své místo v nich měly velké dějiny i zdánlivě běžné a obyčejné osudy. Ke svým nejuznávanějším dílům se nechal inspirovat osobními prožitky z doby druhé světové války, která jej zasáhla v době dospívání. Jeho otec se stejně jako tisíce dalších polských důstojníků stal obětí katyňského masakru, spáchaného příslušníky sovětské stalinské policie NKVD.

Příběh vlastního otce byl pro Wajdu inspirací k natočení ceněného snímku Katyň (2007). Válka však byla tématem jeho filmů už mnohem dříve - v 50. letech promítl své zkušenosti z odboje do snímků Nezvaní hosté a Kanály i do slavného Popelu a démantu. Jeho filmy vždy výrazně vyčnívaly nad soudobou produkcí, komunistickému režimu byly často nepohodlné.

V 80. a 90. letech se dočkaly uznání i Wajdovy velkolepé historické fresky Danton a Pan Tadeáš. V posledních letech natočil intimní drama Puškvorec (2009) a životopisné drama Walesa: člověk naděje (2013). Wajda ostatně během stávky v gdaňských loděnicích proti tehdejší komunistické vládě v roce 1980 osobně přijel stávkující dělníky podpořit.

 

Právě se děje

Další zprávy