Primář nejlepší porodnice skončil. Povolil natáčení klipu

Barbora Roubalová
22. 7. 2015 16:33
Lékař a člen protirežimní kapely Bez ladu a skladu Peter Kaščák dovolil kamarádovi natočit videoklip přímo na operačním sále.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Trenčín – Ještě v pondělí řídil porodník Peter Kaščák trenčínskou porodnici, která je dlouhodobě hodnocená jako nejlepší na Slovensku. Ve funkci ale náhle skočil.

Umožnil totiž svému dlouholetému kamarádovi Braňu Jobusovi natočit na operačním sále videoklip k písni Žlčníkový záchvat. Zprávu přinesl slovenský Denník N.

Sám Kaščák je rovněž hudebník - od osmdesátých let hraje na baskytaru v undergroundové kapele Bez ladu a skladu, kterou americký deník The New York Times zařadil mezi "skupiny, jež přispěly k pádu železné opony".

"Jako kdyby se vrátil socialismus"

Podle trenčínské nemocnice Kaščák vážně porušil pracovní disciplínu. "Neoznámil svůj záměr řediteli a dovolil cizím osobám v civilním oblečení vstup na operační sál, čímž mohl vystavit pacientky zvýšenému riziku infekčních komplikací," tvrdí nemocnice.

Na videoklip Žlčníkový záchvat se můžete podívat tady:

Karpatské Chrbáty: Žlčníkový záchvat | Video: Youtube.com/Branislav JOBUS

Kaščák však kategoricky odmítl, že by ohrozil zdraví pacientů. "K natáčení využili prostor, který byl volný, a pacienti ani netušili, že se něco takové událo. Ve snu by mě nenapadlo, že by z toho mohl být problém," řekl teď už bývalý šéf porodnice.

I když uznal svou chybu, trest mu připadá nepřiměřený.

Frontman kapely Karpatské Chrbáty Branislav Jobus, jejíž klip na sále trenčínské porodnice vznikal, je z reakce vedení nemocnice zklamaný. "Chtěli jsme si udělat radost. Myslel jsem si, že to bude takové lidské. Není normální, aby za takovou věc odvolali ředitele kliniky s tak dobrými výsledky," řekl Jobus.

"Jako kdyby se vrátil socialismus. Je to neuvěřitelné." Zároveň potvrdil, že při natáčení, které netrvalo ani půl hodiny, nebyli přítomni žádní pacienti.

Jen záminka?

Kaščák má informace, že za odvoláním stojí lidé, kteří se mu chtěli pomstít. A pouze hledali záminku.

"Měl jsem signály, že někteří mě neradi vidí ve funkci. Je tu 21 lékařů a ne každému můj styl řízení a nároky vyhovují, ne každému se podaří naplnit své ambice," uvádí.

S vedením nemocnice prý Kaščák spory neměl. Ředitele Stanislava Pastvu zná už dlouhá léta, dokonce mu rodil dítě.

Také on potvrdil, že kromě pochybení s natáčením videoklipu na sále vykonával primář svou práci zodpovědně a svědomitě.

Politická hra

V trenčínské nemocnici pracuje Kaščák od ukončení studia, tedy 21 let. Zatím v ní zůstane jako řadový lékař.

"Pokud se (později) sebere a odejde do Česka nebo Německa, nemůžeme se mu divit. A nebude to kvůli penězům," komentoval případ analytik Středoevropského institutu pro zdravotnickou politiku (HPI) Tomáš Szalay.

Kaščáka se zastal také primátor Trenčína a bývalý bubeník Bez ladu a skladu Richard Rybníček.

"Ředitel nemocnice se nechal vtáhnout do politické hry. Nechápu, komu může Peter Kaščák překážet, vzhledem k výsledkům, které má. Politika v tomto státě začíná zasahovat i do oblasti, kde nemá co dělat. Je to spíše politické rozhodnutí," myslí si Rybníček.

Za rozhodnutím o odvolání podle něj stojí ministr zdravotnictví Viliam Čislák, který tak učinil na popud jakéhosi "vlivného udavače".

 

Právě se děje

Další zprávy