Pražské filharmoniky povede šéfdirigent Emmanuel Villaume

ČTK ČTK
15. 10. 2014 14:29
Známý francouzský dirigent od příští sezony nahradí u PKF - Prague Philharmonia Jakuba Hrůšu.
Emmanuel Villaume.
Emmanuel Villaume. | Foto: janackuvmaj.cz

Praha - Novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem PKF - Prague Philharmonia (dříve Pražské komorní filharmonie) se od příští sezony stane mezinárodně uznávaný francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Villaume už s PKF, která patří k předním tuzemským hudebním tělesům, dříve spolupracoval. V čele ansámblu stojí od roku 2008 šéfdirigent Jakub Hrůša a povede jej až do konce této sezony.

Vedení orchestru uvedlo, že o Villaumově nástupnictví rozhodlo v souladu s míněním hráčů a po několikaletém důkladném hledání a zvažování. "Pevně věřím, že v Emmanuelovi Villaumovi získává PKF - Prague Philharmonia uměleckou osobnost, která dokáže dále rozvinout náš potenciál a navázat na dosavadní umělecké úspěchy," uvedl ředitel orchestru Radim Otépka.

Letos padesátiletý mistr taktovky s orchestrem už dříve spolupracoval, například na albu Souvenirs se slavnou ruskou sopranistkou Annou Netrebkovou nebo na CD s americkým tenoristou Bryanem Hymelem. Diriguje po celém světě, mimo jiné nedávno byl jmenován hudebním ředitelem Dallaské opery. S PKF vystoupí už v této sezoně.

Šéfdirigentsku smlouvu podepsal ředitel orchestru s Villaumem po skončení prestižního operního koncertu nadace Richarda Tuckera, jenž tuto neděli v New Yorku dirigoval. Kontrakt uzavřeli v Lincolnově centru.

 

Právě se děje

Další zprávy