Postavte se strachu čelem, vzkazuje Muzeum Karla Zemana. Narozeniny Čarodějova učně oslaví hrou

Kultura Kultura
13. 2. 2018 11:29
Na začátku března uplyne 40 let od premiéry celovečerní animované strašidelné pohádky Čarodějův učeň, kterou na motivy knihy Otfrieda Preusslera natočil Karel Zeman. Pražské Muzeum Karla Zemana událost oslaví novou hrou pro dospělé i děti, čtením z knihy a promítáním filmu. Akce se uskuteční 3. března.
Film Čarodějův učeň.
Film Čarodějův učeň. | Foto: Čarodějův učeň

Odhodlání, láska a odvaha čelit strachům jsou motivy celodenní akce Čtení s čarodějem chystané Muzeem Karla Zemana. Její součástí bude "expoziční" hra, v níž mají účastníci překonat strach z mluvení tím, že na veřejnosti ostatním návštěvníkům přečtou úryvek z knihy Čarodějův učeň.

Odměnou bude nalezení magického kódu k otevření truhlice s pergameny. Na ten hráči napíší, čeho se nejvíce bojí a co je v životě děsí. Pergamen pak odevzdají čaroději dlícímu v chatrči na dvoře.

Čarodějnou pouť účastníci mohou zakončit ve výtvarné dílně. V nedaleké Werichově vile se pak bude promítat film Čarodějův učeň. 

Snímek z roku 1977 vznikl podle literární předlohy čerpající z námětu lužicko-srbské pohádky Krabat od německého autora a libereckého rodáka Otfrieda Preusslera. Zeman v něm zkombinoval několik animačních technik od rozpohybování loutek s plošnými papírovými těly a 3D modelovanými hlavami až po prostorové víceplánové scény.

Muzeum Karla Zemana nedávno zažilo úspěch na mezinárodní scéně, filmoví kritici a producenti v anketě organizované Britským filmovým institutem zvolili digitálně opravenou verzi Zemanova filmu Baron Prášil nejlepším restaurovaným snímkem roku 2017.

Hlasovalo pro něj sedm z devětatřiceti oslovených odborníků. "Při sledování Barona Prášila jsem se cítil, jako kdyby mě pohltilo moře a vlny mě vyplavily na břeh zcela nového filmového kontinentu," uvedl jeden z hlasujících.

 

Právě se děje

Další zprávy