Český poeziomat oživí New York. Na místě legendárního klubu z něj zazní verše beatníků

Petra Jansová Petra Jansová
Aktualizováno 1. 6. 2016 21:27
Poeziomat zpříjemňoval veřejný prostor donedávna jen v Česku. Před měsícem byl instalován v Londýně a v pátek 3. června bude český "vynález" představen občanům New Yorku při příležitosti nedožitých 90. narozenin amerického básníka Allena Ginsberga.
Poeziomat na Náměstí míru
Poeziomat na Náměstí míru | Foto: ČTK

Poeziomat, plechová roura připomínající megafon, bude instalován při příležitosti nedožitých 90. narozenin amerického básníka Allena Ginsberga v pátek 3. června v rámci festivalu beatnické literatury Hawl. Na místě, dnes již zavřeného legendárního hudebního klubu CBGB na Manhattanu, zůstane až do konce léta.

"Samozřejmě chceme, aby zůstal na místě, co nejdéle. Máme v plánu změnit i jeho repertoár. Místo výběru z díla beatníků bychom chtěli oslovit muzikanty, aby namluvili některou ze svých písní," vysvětluje pražský kavárník a iniciátor projektu Ondřej Kobza.

Poeziomat v New Yorku
Poeziomat v New Yorku | Foto: archiv Ondřej Kobza

Místo, kde nastartovala kariéru řada známých kapel jako Ramones, Blondies nebo Patti Smith Group, je podle Kobzy příslibem, že "český dar New Yorku" zaregistrují stovky lidí.

"Jde o symbolické místo, které navštěvují stovky mladých lidí. Je také názornou ukázkou toho, jak starý dobrý New York mizí," říká Kobza. Klub byl totiž zrušen po 42 letech své existence v říjnu 2015. Poslední koncert zde odehrála Patti Smith.

První poeziomat byl instalován na náměstí Míru v Praze. Zvuková instalace, díky které si mohou kolemjdoucí poslechnout záznam básnických děl, už stojí i v Mariánských lázních nebo v Olomouci.

Místo si našel i v zahraničí. Pod záštitou Českého centra byl instalován před měsícem Londýně a v pátek 3. června při příležitosti festivalu poezie beatníků se objeví i v New Yorku.

"Snažím se o to už dlouho. Vlastně už od svojí první návštěvy v New Yorku. Podařilo se nám to díky literární společnosti Bowery Poety Club. Bez kontaktu na kulturní prostředí by to nešlo. Neumím si představit, že by nějaký neznámý Kobza z Čech přišel na tamní úřady," tvrdí pražský kavárník, který stojí například za projektem Piána na ulici. 

Projekt ve Velké Británii známý jako Básnický periskop (The Poetry Periscope) pokřtil anglický básník Ian McMillan. Básně evropských autorů do 30 let si budou moct kromě Londýna poslechnout i obyvatelé Durhamu, Brightonu nebo Birminghamu. V nejbližší době se chystá jeho uvedení v Benátkách, Lodži, Berlíně a Bruselu.

 

Právě se děje

Další zprávy