Picassova pohlednice se vydražila za pět milionů korun

ČTK ČTK
20. 6. 2015 13:57
Neznámý kupující po telefonu vydražil nikdy nedoručenou pohlednici s vlastnoruční skicou samotného Pabla Picassa z roku 1918.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Na aukci v Německu se o víkendu za více než 200 tisíc eur (5,5 milionu korun) prodala pohlednice, kterou v roce 1918 odeslal malíř Pablo Picasso svému příteli, básníkovi Guillaumu Apollinairovi. Informovala o tom agentura DPA.

Sto let starý pohled z města Pau na jihu Francie ke svému adresátovi do Paříže nikdy nedoputoval, pro sběratele je ale cenný zejména díky skice na zadní straně, která podle odborníků dokumentuje období, kdy Picasso tvořil svá slavná kubistická zátiší.

O pohlednici, kterou Picasso odeslal 5. září 1918, svedli po telefonu tvrdý souboj zájemci z Německa, Británie, Francie a Ruska. Přihazování nakonec skončilo na částce 166 tisíc eur, což bylo mnohem více, než původně odhadovaná cena 100 tisíc eur. Společně s aukční přirážkou nakonec nový majitel aukční síni Gärtner z města Bietigheim-Bissingen zaplatí přes 200 tisíc eur.

Pohlednice k Apollinairovi, jehož Picasso španělsky žertovně tituloval Don Guillermo, nikdy nedorazila, což potvrzuje razítko s nápisem "nedoručitelná zásilka" ("rebut"). Jen o pár měsíců později básník zemřel poté, co se nakazil španělskou chřipkou.

 

Právě se děje

Další zprávy