Pád Antikrista připomene tragickou smrt Viktora Ullmanna

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 10. 2014 12:24
Operu německo-židovského skladatele Viktora Ullmanna nastudoval Jan Antonín Pitínský. V sobotu zahájí Dny židovské kultury v Olomouci.
Viktor Ullmann.
Viktor Ullmann. | Foto: olumart.cz

Olomouc - Opera Pád Antikrista německo-židovského skladatele Viktora Ullmanna je nejočekávanější částí letošních Dnů židovské kultury v Olomouci. Dílo, které nastudoval režisér Jan Antonín Pitínský, se dočká prvního scénického provedení v Česku. Premiéra se uskuteční v den 70. výročí tragické smrti autora, který zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi.

"Oslovilo mne výjimečné libreto a hudební stránka, které se diváci nemusejí obávat. Hudba má v sobě zvláštní barvitost. Vzal jsem tu úlohu i kvůli Ullmannovi a jeho osudu," uvedl Pitínský.

Dramatickou skicu apokalypsy 20. století Pád Antikritista napsal švýcarský spisovatel a anthroposof Albert Steffen v roce 1928. Vizionářské a prorocké dílo se stalo roku 1935 libretem stejnojmenné opery hudebního skladatele, pianisty a dirigenta Ullmanna, jehož tvorba je považována za vrchol pražské židovsko-německé tvorby v první polovině 20. století.

Opera je apokalyptickou vizí vlády Regenta, jenž si nárokuje zbavit lidstvo závislosti na přírodě a „božských silách“. Regent (předobraz Hitlera) uvězní Technika, Umělce a Kněze. Technik jeho svodům podlehne a sestrojí kosmickou loď, jež má spoutat sílu slunce. Kněz začne pracovat na novém kultu, jenž má z kamení syntetizovat chléb, a Umělec má oslavit Regentovo dílo a věčný „mír“.
Umělec však utrpení v kobce přivede k rituální iniciaci a prohlédne pravou podstatu diktátora a tyrana, jehož blížící se triumf střídá hukot hroutící se kosmické lodi. Regent je odhalen jako Antikrist a jeho pád k zemi s sebou strhne i hvězdy.

V roli Regenta se na olomoucké scéně představí Václav Málek. "Role Antikrista je ze všech mých záporných rolí nejzápornější. Byla to pro mne velká výzva - pěvecky, ale i herecky," řekl Málek.

Kromě Ullmannovy opery nabídnou Dny židovské kultury (18. - 23. října) ke svému letošnímu tématu Hudba v čase apokalypsy také dokumentární snímky, které sledují izraelskou rockovou či punkovou scénu v kontextu neustále přítomného válečného napětí v Izraeli a na celém Blízkém východě. Nebude chybět koncert olomouckého skladatele Marka Keprta, vystoupení kapely Létající rabín či biografická tragikomedie Divadla plyšového medvídka Hugo Haas se vrací.

 

Právě se děje

Další zprávy