Oscary ovládl Birdman, vyhrál čtyři hlavní kategorie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 2. 2015 6:30
Vůbec první soška v historii putuje do Polska.
Režisér Alejandro Gonzales Inarritu uspěl se snímkem Birdman. Získal Oscara pro nejlepší film, režiséra i scenáristu.
Režisér Alejandro Gonzales Inarritu uspěl se snímkem Birdman. Získal Oscara pro nejlepší film, režiséra i scenáristu. | Foto: Reuters

Los Angeles - Nejlepším filmem letošního udílení Oscarů se stal Birdman. Jeho režisér Alejandro González Iňárritu si rovněž odnesl zlatou sošku pro nejlepšího režiséra.

Snímek, který byl nominován v devíti kategoriích, získal celkem čtyři ceny.

Oscara za nejlepší ženský herecký výkon dostala Julianne Moore za film Still Alice, kde ztvárnila učitelku s Alzheimerovou chorobou. Nejlepším hercem se stal Eddie Redmayne, který hrál ve filmu Teorie všeho tělesně postiženého slavného vědce Stephena Hawkinga.

"Možná začnou pro Akademii příští rok platit nějaká imigrační pravidla - dva Mexičané za sebou, to je podezřelé," vtipkoval při přebírání ceny Mexičan Iňárritu. Loni získal Oscara pro nejlepšího režiséra jeho krajan Alfonso Cuarón za film Gravitace.

"Četla jsem článek, že vyhrát Oscara může vést k tomu, že žijete o pět let déle. Pokud je to pravda, tak bych ráda poděkovala Akademii, protože můj manžel je mladší než já," děkovala se slzami v očích Julianne Moore, která si odnesla svou vůbec první zlatou sošku. "Tento Oscar patří všem lidem na světě, kteří bojují s ALS," prohlásil při přebírání ceny Redmayne s odkazem na amyotrofickou laterální sklerózou, kterou Hawking trpí.

Prestižní ocenění rovněž poprvé získala i Patricia Arquette za roli matky hlavního hrdiny ve filmu Chlapectví. Jinak ale film režiséra Richarda Linklatera, který natáčel 12 let se stejnými herci, vyšel z udílení cen naprázdno.

Arquette ve své děkovné řeči vzdala hold "všem ženám, které porodily a platí daně". "Bojovali jsme za rovná práva pro každého. Nyní je načase, aby existovala i rovnost ve výši platů," dodala a vysloužila si obrovský potlesk publika, zejména své herecké kolegyně Meryl Streep.

Předávání prestižních filmových cen Oscar probíhalo v divadle Dolby Theatre v Los Angeles. Prvním oceněným večera se stal Jonathan Kimble Simmons, který získal sošku pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za ztvárnění bezohledného učitele hudby ve filmu Whiplash.

Nejlepším neanglicky mluveným filmem se stal polský snímek Ida. Černobílý film popisuje život v Polsku za druhé světové války a po ní. Polsko tak získalo vůbec prvního Oscara v historii v této kategorii.

Polský film byl přitom nominován na toto prestižní ocenění od roku 1963 již desetkrát. Režisér Pawel Pawlikowski byl ze zisku ceny nadšený a v zákulisí novinářům řekl: "Je to vzrušující, fantastické. Doufám, že to povzbudí svět, aby se znovu začal dívat na polské filmy, a polské filmaře to přiměje zariskovat."

Cenu v kategorii celovečerní dokument získal snímek CitizenFour Laury Poitras o bývalém zaměstnanci amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi, který upozornil na plošné sledování komunikace, jež tyto služby provádějí.

Tříhodinový ceremoniál moderoval herec Neil Patrick Harris známý z oblíbeného televizního sitcomu Jak jsem poznal vaši matku. Každý z dvaceti letošních nominovaných v hereckých kategoriích je běloch, což je teprve potřetí od roku 1998 - naposledy se tak stalo v roce 2011.

Právě narážkou na tento fakt zahájil Harris své úvodní vystoupení. "Dnes tu oslavujeme ty nejlepší a nejbělejší hvězdy Hollywoodu, tedy pardon, ty nejskvělejší," uvedl.

Během ceremoniálu vystoupila například zpěvačka Lady Gaga u příležitosti pocty pro muzikálový film Za zvuků hudby, který vznikl přesně před padesáti lety.

Šedesátiletý Simmons byl nominovaný na Oscara vůbec poprvé. Zlatou sošku si rovněž poprvé odnesla i Patricia Arquette za roli matky hlavního hrdiny ve filmu Chlapectví. Arquetteová ve své děkovné řeči vzdala hold "všem ženám, které porodily a platí daně". "Bojovaly jsme za rovná práva pro každého. Nyní je načase, aby existovala i rovnost ve výši platů," dodala a vysloužila si obrovský potlesk publika, zejména své herecké kolegyně Meryl Streep.

Komedie Grandhotel Budapešť byla nominována v devíti kategoriích a získala čtyři ceny - za nejlepší kostýmy, masky, hudbu a za výpravu a dekoraci. Cenu za vizuální efekty získal sci-fi snímek Interstellar. Nejlepším animovaným filmem se stala Velká šestka.

Přehled laureátů Oscara 2015

Nejlepší film
Birdman (producenti Alejandro González Iňárritu, John Lesher a James Skotchdopole, režie Alejandro González Iňárritu)

Režie
Alejandro Gonzáles Iňárritu - Birdman

Herec v hlavní roli
Eddie Redmayne - Teorie všeho

Herečka v hlavní roli
Julianne Moore - Still Alice (Stále ještě Alice)

Herec ve vedlejší roli
Jonathan Kimble Simmons - Whiplash

Herečka ve vedlejší roli
Patricia Arquette - Chlapectví

Neanglicky mluvený film
Ida (Polsko; režie Pawel Pawlikowski)

Nejlepší animovaný film
Velká šestka (režie Don Hall a Chris Williams)

Kamera
Emmanuel Lubezki - Birdman

Původní scénář
Alejandro Gonzáles Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris a Armando Bo - Birdman

Scénář podle předlohy
Graham Moore - Kód Enigmy

Hudba
Alexandre Desplat - Grandhotel Budapešť

Nejlepší píseň
Glory - hudba a text John Stephens a Lonnie Lynn; film Selma

Výprava a dekorace
Adam Stockhausen a Anna Pinnock - Grandhotel Budapešť

Kostýmy
Milena Canoner - Grandhotel Budapešť

Masky
Frances Hannon a Mark Coulier - Grandhotel Budapešť

Střih
Tom Cross - Whiplash

Zvuk
Craig Mann, Ben Wilkins a Thomas Curley - Whiplash

Zvukové efekty
Alan Robert Murray a Bub Asman - Americký sniper

Vizuální efekty
Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter a Scott Fisher - Interstellar

Celovečerní dokument
Citizenfour - režie Laura Poitrasová

Krátkometrážní dokument
Crisis Hotline: Veterans Press 1 (Krizová linka: Veteráni, stiskněte jedničku) - režie Ellen Goosenbergová Kentová

Krátkometrážní animovaný film
Feast (Hostina) - režie Patrick Osborne

Krátkometrážní hraný film
Telefonát - režie Mat Kirkby

 

Právě se děje

Další zprávy