Obrazem: Vítejte na sídlišti v 3+1. Brno otevřelo Paneland, výstavu o životě v panelácích

Viktor Szemzö: Život na sídlišti.
Husákovo 3+1
Fotografie od Dity Pepe.
Stavíme sídliště. Rok 1961.
Sídliště Jižák v roce 1973.
Foto: Moravská galerie Brno
Hana Slívová Hana Slívová
24. 11. 2017 15:17
Paneláky - domov pro více než dva a půl milionu lidí. S odstupem padesáti let od masové výstavby panelových sídlišť připravila Moravská galerie v Brně výstavu, která tento fenomén propojuje s fotografiemi, designem a módou z doby normalizace i s projekty současných umělců. Ukáže tak 
i proměnu vnímání sídlišť v průběhu posledního půlstoletí. Výstava potrvá do 18. března 2018.

"Československo se v 70. a 80. letech minulého století změnilo na Paneland," říká s nadsázkou kurátor výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Moravské galerii Brno Rostislav Koryčánek. Názvem projektu tak autoři odkazují na masivní výstavbu panelových sídlišť, v rámci které se lidé přesunovali do průmyslových center.

Toto přesídlení můžeme považovat za "největší československý experiment", který ovlivnil životy nejen samotných obyvatel.

"Najít klíč k tomu, jak prostředí panelových sídlišť uchopit, jak je zabydlet, byl úkol nejen pro obyvatele, ale i pro vědecké týmy, které se tímto problémem zabývaly z pohledu architektury, urbanismu, sociologie nebo psychologie," vysvětluje kurátor Koryčánek.

Součástí výstavy je i "skleněný panelák" Maxima Velčovského

Souběžně s panelovým sídlištěm se navíc zrodil zcela nový životní styl, panelákovou kulturu přiblíží výstava archivními videozáznamy. Chybět nebudou  fotografie, dobový nábytek, design nebo móda. Typický panelový byt připomene Husákovo 3+1 - rekonstrukce bytu, jež vznikla v rámci semináře Lady Hubatové-Vackové na půdě Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze v roce 2007. 

S normalizačním bydlením je těsně spjatý i nejpoužívanější sektorový nábytek - U101 navržený Jindřichem Halabalou. Nábytek na výstavě plní roli stěn a vitrín.

Na Panelandu se podílí i přední český designér Maxim Velčovský. Vystavuje tu prostorovou instalaci z lisovaného skla, jež má evokovat brněnské panelové sídliště.

Dětské návštěvníky by pak mohly zaujmout interaktivní prvky - funkční telefonní linky, prolézačky či zmenšené modely nábytku Univerzal, z nichž si mohou poskládat vlastní byt. V ateliéru si děti mohou pohrát i s retro hračkami nebo se zapojit do projektu umělce Jiřího Černického. Ten tu z použitého materiálu vytvoří panelákové pokoje.

Paneláky vystaví i pražské muzeum

Panelovými sídlišti se začala Moravská galerie zabývat z popudu šéfkurátora Ondřeje Chrobáka, který se o téma dlouhodobě zajímá. Aktuálnost tématu podle organizátorů dokazuje také činnost Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

"Dosud nejrozsáhlejší výzkum architektury a urbanismu panelových sídlišť České republiky dokončilo v letošním roce Uměleckoprůmyslové museum v Praze," říká ředitelka pražského muzea Helena Koenigsmarková.

Soubornou výstavu detailně přibližující vývojové etapy i osobnosti tvůrců českých sídlišť otevře pražské muzuem pro veřejnost 18. ledna 2018. K projektu už vyšly dvě publikace Paneláci I a II.

Výstavu Paneland doprovodí expozice, která se vrací k významnému úspěchu československého pavilonu na Světové výstavě v Montrealu v roce 1967.

Název Automat na výstavu připomíná jednu z nejvýraznějších atrakcí pavilonu - Kinoautomat, první interaktivní zařízení na světě, jehož průvodcem byl herec Miroslav Horníček. Výstava se do Brna přesouvá z Chebu, kde ji nedávno představilo Retromuseum.

 

Právě se děje

Další zprávy