Nejúspěšnějším filmem zlínské přehlídky je izraelský Abulele, festival ocenil i Dagmar Havlovou

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 6. 2016 22:13
Nejúspěšnějším filmem letošního 56. ročníku zlínského filmového festivalu se stal Izraelský snímek Abulele, který režíroval Jonathan Geva. Získal celkem tři ceny, které byly předány v pátek večer závěrečném galavečeru ve zlínském kongresovém centru.
Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převzala herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová.
Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převzala herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová. | Foto: ČTK

Zlín - Izraelský snímek Abulele, který režíroval Jonathan Geva, se stal nejúspěšnějším filmem letošního 56. ročníku zlínského filmového festivalu.

Snímek získal tři ceny, cenu diváků nejúspěšnějšímu hranému filmu, cenu ekumenické poroty i cenu mezinárodní dětské poroty pro hraný film pro děti. Ceny festivalu se předávaly dnes při závěrečném galavečeru ve zlínském kongresovém centru.

Abulele vypráví příběh malého chlapce, který se vyrovnává se smrtí svého bratra, cítí se za ni zodpovědný a je osamělý. Změní se to v okamžiku, kdy ve sklepě objeví prastarou příšeru Abulele, jež by podle legend měla být velmi nebezpečná. Ukáže se však, že jsou to přátelské a hravé bytosti. "Ten film je velice přístupný dětem, akční, vtipný, atraktivní, přitom dokáže otevírat témata jako zármutek ze smrti sourozence nebo vytváření si předsudků. Je důležité, že tyhlety otázky se dětem otevírají takhle srozumitelnou formou," řekl porotce Vít Poláček.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti si odnesl korejský film o psychické šikaně Náš svět, jeho dětská herečka získala za svůj výkon také Cenu města Zlína. Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež získal snímek Ochránce a Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v hraných filmech pro mládež dostala Hiba Atallahová za svou roli ve filmu Superstar. Mládežnické porotě se nejvíce líbil ruský film Hřiště.

Australský film Orchestr získal Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film. "Je to něžný, emocionálně silný film, používá silné vizuální metafory," uvedl porotce Paul Wells. Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce do 35 si odnesla režisérka snímku Pro maminku Dina Velikovskaja.

Odborná porota pro hrané evropské debuty udělila Cenu Evropy ruskému snímku Rebelská unie, zvláštní cenu dala mladému herci v tureckém filmu Rauf. Francouzský film Osudu navzdory si odnesl cenu mezinárodní poroty Evropské asociace dětského filmu (ECFA) i speciální uznání ekumenické poroty. Divácky nejúspěšnější animovaný film byl německý snímek Tygr. Letos poprvé se udělovala cena diváků stanice ČT:D pro nejúspěšnější krátký animovaný film pro děti, získal ji snímek Neříkej mi myšičko! Soutěž studentských filmů Zlínský pes vyhrál český snímek Furiant Ondřeje Hudečka.

Na galavečeru, kterého se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka, převzala Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová. Festival letos navštívilo rekordních 125 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy