Jubilejní ročník Festivalu francouzského filmu nabídne dětského Cuketku i film o Godardovi

ČTK ČTK
10. 11. 2017 11:46
Francouzský filmový festival nabídne 57 snímků během 168 projekcí v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a Hradci Králové. Vrátí se k počátkům kinematografie v zemi galského kohouta, nabídne filmy z oficiálního výběru festivalu v Cannes z let 2011 až 2016 i rodinný animovaný snímek Clauda Barrase Můj život Cuketky. Podrobný program festivalu je k prostudování například na facebookovém profilu akce.
Na festivalu se bude promítat i film Můj život Cuketky.
Na festivalu se bude promítat i film Můj život Cuketky. | Foto: Praesens-Film

Podvacáté se koncem listopadu na několika místech v Česku uskuteční Festival francouzského filmu.

"Jubilejní ročník uvede soubor zrestaurovaných krátkých filmů, které před více než 120 lety natočili bratři Louis a Auguste Lumièrovi. Pásmo sestavil filmový historik a ředitel canneského festivalu Thierry Frémaux," řekla na tiskové konferenci vedoucí produkce přehlídky Tereza Jiravová.

Dějiny francouzského filmu přiblíží i výstava 120 let kinematografie ve Francouzském institutu. Předpremiéru bude mít komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný, ve které velikána francouzské kinematografie Jeana-Luca Godarda ztvárnil Louis Garrel. 

Retrospektiva Melvilla i rodinný snímek Cuketka

Pražská část festivalu nabídne také retrospektivu díla režiséra Jeana-Pierra Melvilla, od jehož narození uplyne sto let. Připomene snímky, které se staly odrazovým můstkem kariéry Jeana-Paula Belmonda a Alaina Delona. Promítnuty budou i filmy z oficiálního výběru festivalu v Cannes z let 2011 až 2016.

"V předpremiéře uvedeme i další novinky z Cannes, mezi nimi životopisné snímky Gauguin s Vincentem Casselem, Rodin s Vincentem Lindonem a poslední film Michaela Hanekeho Happy End s Isabelle Huppertovou a Jeanem-Louisem Trintignantem," dodala Jiravová.

Rodiče s dětmi se mohou těšit na animovaný snímek Clauda Barrase Můj život Cuketky, který získal cenu za nejlepší animovaný snímek na Berlinale, v Annecy, dva Césary, cenu Lumière a Evropskou filmovou cenu.

Festival nabídne celkem 168 projekcí 57 snímků v PrazeBrně, Českých Budějovicích, Ostravě a Hradci Králové.

Pražská kina hostí francouzské filmy od 22. do 29. listopadu a na dvě předpremiéry zde dorazí i tvůrci. Film Rodin uvede režisér Jacques Doillon, snímek o Gauguinovi režisér Edouard Delluc.

Společnost Film Europe uvede na plátna českých kin krátce po festivalu osm titulů, stejný počet chystají další distributoři. Tradiční částí festivalu jsou sekce Výběr české kritiky, která se soustředí na zpracování osudů slavných francouzských hudebníků, Filmové hity a Večer krátkých filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy