Nebojí se výšek ani pádů. Jatka78 na festivalu Mladá krev ukážou, co se čeští akrobati učí v cizině

Hana Slívová Hana Slívová
10. 7. 2017 13:34
Divadelní scéna Jatka78 uzavírá sezonu představením mladých novocirkusových artistů, kteří se často jezdí učit do zahraničí, a také nejnovější show od Cirku La Putyka jménem Batacchio.
Ukázka představení souboru Feel the Universe Circus Company.
Ukázka představení souboru Feel the Universe Circus Company. | Foto: Jatka78, Tereza 'Ludvika' Valníčková

Letošní divadelní sezonu uzavírají pražská Jatka78 dvěma akcemi. Mezi 12. a 16. červencem se na scéně v holešovické tržnici vystřídají mladí novocirkusoví artisté i ostřílení profesionálové z domovského souboru scény, Cirku La Putyka.

Během malého festivalu Mladá krev se předvedou čeští studenti zahraničních novocirkusových škol. Diváci tak mají podle pořadatelů jedinečnou možnost se seznámit s nastupující generací našich akrobatů, kteří během hlavní sezony nejsou u nás téměř k vidění.

"V České republice stále ještě neexistuje vysokoškolské vzdělání v oboru nového cirkusu, a tak se zájemci o toto vzdělání musí vypravit do zahraničí. Jejich práci je pak možné u nás vidět pouze v letních měsících v době prázdnin. Proto využíváme možnosti, že Jatka78 jsou v provozu i přes léto, a oslovili jsme české studenty zahraničních novocirkusových univerzit, aby nám přijeli představit svou práci a své spolupracovníky," říká ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

První večer festivalu bude patřit česko-zahraničnímu souboru Feel the Universe Circus Company a premiéře jeho show The Sky’s Not the Limit, která se nebojí výšek ani pádů.

Na výlet do výšin naváží akrobaté z Lapso Cirk, kteří se specializují na rovnováhu. Do Čech tak přiváží disciplínu, jež u nás není obyčejně k vidění: představení OVVIO je hravý souboj dvou akrobatů s gravitací.

Trojlístek zakončí premiéra pětičlenného tuzemského souboru Cink Cink Cirk s názvem Dukto. Energická show je plná barev, radosti a netradičních novocirkusových disciplín.

Úplný závěr sezony bude patřit domácímu souboru Cirk La Putyka, který ve dvou večerech uvede svou nejnovější inscenaci Batacchio. Přečtěte si recenzi květnové premiéry. 

 

Právě se děje

Další zprávy