Na pódiu se proti Ortelu mohl vymezit kdokoli, říká Bouček. Bílá jejich texty nezná

Magazín Magazín
30. 11. 2015 15:52
Proti kontroverznímu zpěvákovi Tomáši Ortelovi ani jeho kapele, kteří získali při sobotním vyhlašování ankety Český slavík dvě ceny, se nikdo od soboty pořádně nevymezil. Zdá se, že pořadatelům jejich krajní názory tolik nevadí. Za celý večer z pódia nezaznělo jediné kritické slovo vůči jejich tvorbě, ať už od vystupujících umělců, sponzorů, či od moderátora Libora Boučka. Partneři ankety tvrdí, že není na nich, aby hodnotili uměleckou tvorbu. Jedna z oceněných, Lucie Bílá, tvrdí, že hudbu ani texty Ortelu nezná. Podle Boučka se ale na pódiu k dění mohl vymezit kdokoli a odmítl, že mlčení vůči Ortelu mělo být dramaturgické nařízení.
Skupina Ortel
Skupina Ortel | Foto: ČTK

Praha - Vyhlášení Českého slavíka ovládla kontroverzní kapela Ortel, jejíž lídr si přišel pro dvě ceny. Zdá se, že pořadatelům jejich krajní názory tolik nevadí. Za celý večer z pódia nezaznělo jediné kritické slovo vůči jejich tvorbě, ať už od vystupujících umělců, sponzorů nebo moderátora Libora Boučka.

Partneři ankety tvrdí, že není na nich, aby hodnotili uměleckou tvorbu. Jedna z oceněných, Lucie Bílá, tvrdí, že hudbu ani texty Ortelu nezná.

Libor Bouček, který celý večer provázel, konstatoval, že je pouze moderátorem, a proto mu nepřísluší výsledek ankety hodnotit. „Pořadí skupiny Ortel je výsledek otevřeného hlasování, kam mohl zasáhnout kdokoli. Výsledek nehodnotím, ale respektuji,“ vysvětlil Aktuálně.cz Bouček. Podle něj se na pódiu k dění mohl vymezit kdokoli a odmítl, že mlčení mělo být dramaturgické nařízení.

Partneři: Nehodnotíme

Mediální zástupce Mattoni Pavel Novák uvedl, že úlohou generálního sponzora není vyjadřovat podporu interpretům ani je hodnotit. „Podporujeme Českého slavíka a ona podpora míří na celou populární hudbu. A o tom, co do ní patří, rozhodují lidé. My to nehodnotíme,“ řekl Novák.

Před dvěma lety přitom pořadatelé vyřadili rapera Řezníka z kategorie Hvězda internetu.

Novák zdůraznil, že raper Řezník musel být před dvěma lety vyřazen, protože porušoval pravidla soutěže. „U pana Martina Pohla (raper Řezník, pozn. red.) právní analýzy ukázaly, že vyřazen být má. Jestli dnes někdo tvrdí, že je to recese, tak to v žádném případě. U Ortelu se právníci i odborníci shodli, že neporušují pravidla, nejsou to extremisté, takže byli v soutěži ponecháni jako všichni soutěžící,“ oznámil mediální zástupce Mattoni.

Kapelu Ortel nicméně podporuje krajní pravice. Hymnou už zakázané Dělnické strany byla skladba Hadr právě od skupiny Ortel. Národní demokracie v čele s A. A. Bartošem navíc také vyzývala, aby lidé posílali v anketě hlasy právě Ortelu.

Zájezd klidně vyměníme

Cestovní kancelář Alexandria věnovala jednomu z hlasujících v anketě zájezd do Turecka. Ten získal fanoušek kapely Ortel, která je paradoxně známá svým protiislámským postojem.

Marketingový ředitel cestovky Petr Šťastný Aktuálně.cz vzkázal, že pokud muž bude chtít zájezd vyměnit, problém v tom nebude. Proti skupině Ortel se však vymezit nechtěl. „Ortel zpívá českou hudbu a organizátoři se rozhodli, že bude v anketě. Není naše právo rozhodovat o tom, kdo v anketě bude a kdo ne,“ dodal Šťastný s tím, že anketa reprezentuje určitý vzorek české populace.

Interpreti ani jiné kapely se ke skupině Ortel vyjadřovat nechtěli. Karel Gott přes svou tiskovou mluvčí pouze zopakoval, že děkuje svým fanouškům. Lucie Bílá, která znovu obhájila titul Zpěvačka roku, v SMS zprávě napsala, že texty kapely Ortel nezná.

"Neznám hudbu ani texty skupiny, o které teď všichni mluví, a popravdě jsem přesvědčena, že pokud by to bylo tak zlé, Jaroslav Těšínský (šéf společnosti Musica Bohemica, pozn. red.) by to nedopustil. Je to moudrý člověk, který celá léta vede Slavíka citlivě, s vkusem a morálně čistě," napsala Bílá.

Stížnost na vysílací radu

Proti vlídnému postoji vůči Ortelu se na Facebooku ohradil jen člen kapely Chinaski František Táborský. "A česká pop music tomu spokojeně tleská!! Ano, stydím se za sebe. Nemohu mluvit za celou kapelu, ale toto je můj soukromý názor," napsal.

Poslanec Jan Chvojka (ČSSD) napsal, že pravidla Českého slavíka umožňují vyřadit ze soutěže ty, kdo porušují dobré mravy. A žádá Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby se vystoupením Ortelu a jeho frontmana, kterého považuje za neonacistu, zabývala.

„Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné,“ napsal Chvojka.

 

Právě se děje

Další zprávy