Letní Letná nabídne rekordní program i Kaplického knihovnu

Barbora Roubalová
5. 8. 2015 17:06
Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla se už podvanácté vrací do pražských Letenských sadů. Letos nabídne 135 představení.
Letní Letná 2015 | Video: Youtube/festivalLetniLetna

Praha – Představení světových hvězd nového cirkusu, špičkoví čeští artisté i videomapping, díky kterému bude k vidění i knihovna architekta Jana Kaplického. Na návštěvníky 12. ročníku tradičního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, který proběhne od 16. srpna do 3. září v Letenských sadech, čeká nejbohatší program v jeho historii.

V šapitó připomínajícím vesmírnou loď vystoupí po osmnáct večerů britský soubor NoFit State Circus s představením Bianco. Čtyřicet artistů překračuje hranice nového cirkusu, neboť zapojuje do své performance samotné diváky. Ti během představené nesedí, ale procházejí se mezi kulisami, takže jsou v centru všeho dění. „Jde o úchvatnou kombinaci nejrůznějších typů akrobacie, která popírá zákony gravitace, okouzlující živé hudby i neobvyklé scénografie,“ popisuje ředitel festivalu Jiří Turek nejnovější počin špičkového souboru. Jeho účast na Letní Letné domlouvali organizátoři tři roky.

Právě šapitó, které je podle Turka jako „z jiného světa“, připomíná svým tvarem nezrealizovaný projekt Kaplického „chobotnice“. Toho využil soubor Cirque Garuda, který vytvořil příběh poznání a propojení s přírodou, během něhož se bude na šapitó pomocí videomappingu promítat odvážný architektonický počin.

Nevšední podívaná odstartuje celý festival 16. srpna. Doprovodí ji veřejná výměna knih pod širým nebem. „O podobný projekt jsme se snažili dlouhou dobu. Nový cirkus staví novou knihovnu,“ říká s nadsázkou ředitel festivalu.

Světová premiéra čeká na Letní Letné nový projekt Walls & Handbags. Režijní tandem SKUTR, který diváci znají z Letních shakespearovských slavností, se v něm po letech vrací k propojení divadla a nového cirkusu. Na představení spolupracovali s českým souborem Losers Cirque Company, jehož členy jsou vítězové soutěže Česko Slovensko má talent.

Tvorbu Ctibora Turby, průkopníka nového cirkusu v Česku, připomenou projekce filmových záznamů jeho divadelních projektů, v nichž účinkují herci jako Bolek Polívka či Josef Dvořák.

Dalším zvučným jménem na programu je francouzský soubor Compagnie Rasposo, který ve svém představení Morsure kombinuje akrobacii na vysoko zavěšených lankách, na rukou či na tyčích s divadlem a tancem. Pod bílou kopulí se jejich šapitó promění v arénu, v níž vystoupí sedm herců a akrobatů za živého doprovodu tří muzikantů. „Na konci představení vystupuje živý tygr, kterého se ovšem nepodaří dostat přes hranice. Přemýšleli jsme o alternativě s medvědem, ale nakonec z toho sešlo,“ směje se Jiří Turek.

Festival myslí i na nejmladší diváky. Každý den se na programu objevuje až pět pohádek či dětských představení. Pro rodiče, kteří chtějí navštívit večerní představení, bude k dispozici Noční hlídka, jež zabaví jejich ratolesti až do pozdních nočních hodin.

Festival Letní Letná získal do roku 2016 značku kvality od Evropské festivalové asociace. Ta je udělována na základě hodnocení odborníků a mezinárodní poroty.

 

Právě se děje

Další zprávy