Na Kubě dnes po půl století zahraje americký orchestr

Frank Kuznik
15. 5. 2015 8:00
Cesta Minnesotského orchestru na Kubu stála milion dolarů, Kubánci za koncert zaplatí 10 centů, cizince pak přijde vstupenka na jeden dolar.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Saint Paul (Minnesota) – Týden před Vánoci si Kevin Smith přečetl, že Spojené státy obnoví diplomatické vztahy s Kubou. "To je zajímavé," pomyslel si. "Co kdybychom na Kubu vyjeli s Minnesotským orchestrem?"

Smith, který pětadvacet let řídil operu v americké Minnesotě, byl toho času prezidentem Minnesotského orchestru teprve šest měsíců.

Dnes se v rozhovoru v Hospodářských novinách směje tomu, jak byl tehdy naivní. "Kdybych věděl, jak složité bude cestu zorganizovat, asi bych to nechal být."

Jenže to Smith neudělal – a dnes a zítra bude Minnesotský orchestr prvním americkým symfonickým orchestrem, který na Kubě od obnovení vztahů vystoupí. Minnesoťané tím nejen získávají pozici jakýchsi kulturních velvyslanců USA, ale také vstupují do dějin americké klasické hudby. Z těch přitom těleso vloni málem zmizelo, když jej na 16 měsíců ochromila stávka. "To, že se nám podařilo získat koncerty v Havaně, všem zvedlo sebevědomí," říká Smith.

O koncertech na Kubě americké orchestry usilovaly desítky let. Newyorská filharmonie, která roku 2008 vystoupila i v Severní Koreji, dokonce málem dohodla koncert v roce 2009 a znovu dva roky poté. Ani v jednom případě ale nakonec neuspěla. A když americký prezident Barack Obama v prosinci oznámil obnovení diplomatických vztahů s Kubou, nejméně pět předních amerických orchestrů včetně Chicago Symphony se slavným dirigentem Riccardo Mutim se začalo předhánět, kdo na Kubu pojede jako první. Minnesota vyhrála díky historii a konexím.

Bylo to v lednu 1929, kdy tento orchestr, tehdy známý jako Minneapolis Symphony a často vysmívaný kvůli tomu, že koncertuje víc v cizích státech než doma, poprvé zavítal na Kubu. Hudebníci v lednu 1929 nasedli v Miami na parní loď, která je odvezla až na Havanu. Tam odehráli tři koncerty a byli natolik úspěšní, že se rok poté vrátili. "Mělo se jet znovu v roce 1931, ale tehdy se projevila velká hospodářská krize a na cestu nezbyly peníze. Pak už jsme na Kubě nikdy nebyli," vysvětluje Smith.

Minnesotský orchestr míří na Kubu.
Minnesotský orchestr míří na Kubu. | Foto: Minnesota Orchestra

Když zkraje letošního roku začal jednat se současnou kubánskou vládou, právě tato okolnost rozhodla, že symfonici z Minnesoty dostanou další šanci. "Kubánce nadchla představa, že se po tolika letech orchestr vrátí," dodává Neeta Helmsová, prezidentka agentury Classical Movements, která výlet na Kubu orchestru zařizovala.

I v tomto případě pomohly konexe. Agentura Classical Movements, která funguje od 90. let a dnes má pobočky ve 144 zemích, začala s Kubou jednat již za éry Billa Clintona. Tehdy díky částečnému uvolnění cestovního embarga na Kubu poslala několik jednotlivých amerických hudebníků. S nástupem George W. Bushe se ale pravidla pro cestování znovu zpřísnila a na Kubu už další hudebníci nesměli. Situace se opět začala obracet za působení Baracka Obamy, který vloni v prosinci oznámil změnu ve vztazích a v lednu uvolnil i některá obchodní omezení.

Tentýž měsíc Helmsová jela na Kubu a už věděla, na koho se obrátit – měla kontakty ve vládě i mezi prodejci vstupenek. "Když Obama oznámil obnovení vztahů, na Kubě z toho měli druhé Vánoce," vzpomíná Helmsová. "To datum si každý pamatuje, tak jako si Američané pamatují třeba 11. září. Když jsem se přeřekla a řekla jsem osmnáctého prosince, hned mě opravovali: ne, ne, Obama to oznámil sedmnáctého,“ tvrdí.

Do USA se Helmsová vrátila již s oficiálním pozváním pro orchestr od kubánského ministerstva kultury – a netušila, jak se věc ještě zkomplikuje. Několik měsíců trvalo, než byla schválena letecká trasa mezi Minneapolis a Havanou, pak než byl schválen speciální let pro hudebníky a než se vyřídí povolení pro převoz techniky. Hudebníci budou mít na Kubě totiž i chlazený nákladní vůz, kam umístí své nástroje, aby se v tropickém horku nepoškodily. "Bylo skoro nemožné jen zamluvit 150 hotelových pokojů na čtyři noci. Ale potřebovali jsme i speciální povolení, abychom mohli koncert přenášet satelitně, či extra techniku na to, abychom na místě měli funkční internet," vypočítává.

Prezident orchestru Smith mezitím vymýšlel, jak na cestu sehnat peníze. Obešel několik mecenášů orchestru, než nalezl pár, který nabídl uhradit celou cestu – známé minneapolské filantropy Marilyn a Glena Nelsonovy. Částka za cestu na Kubu se pohybuje okolo milionu dolarů.

Dnes a zítra orchestr na Kubě vystoupí v rámci tamního International Cubadisco Festivalu, což je kubánská obdoba cen Grammy – nejdůležitější událost místního hudebního průmyslu.

Na programu dnešního koncertu je výhradně Beethoven včetně jeho třetí symfonie Eroica, jíž orchestr na Kubě hrál roku 1929. Při provedení Beethovenovy Fantasie pro klavír, sbor a orchestr bude sólistou kubánský klavírista Frank Fernandez a sborových partů se ujme Kubánský národní sbor. "Bude to čtyři a půl velmi nabitých dnů," konstatuje cellista orchestru Anthony Ross, který měl mít stejně jako řada jeho kolegů tento týden dovolenou. "Musel jsem dokonce zrušit chystané sólové koncerty. Ale všichni jsme si řekli, že tuto příležitost si nenecháme ujít," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy