Monty Python pustili mrtvého papouška, kritiky ale nenadchli

Kultura ČTK Reuters Kultura, ČTK, Reuters
Aktualizováno 3. 7. 2014 12:36
Legendární skupina komiků Monty Python splnila všechna přání fanouškům, kteří vyprodali na premiéru jejich posledních deseti show londýnskou O2 Arenu. Přidali nové skeče o Číně a Putinovi.
Monty Python.
Monty Python. | Foto: Monty Python

Londýn -Došlo na reklamaci mrtvého papouška ve zverimexu, španělskou inkvizici i slavný song Always Look on the Bright Side of Life z filmu Život Briana. V beznadějně vyprodané londýnské O2 Areně se v úterý večer uskutečnilo první z deseti představení britské komediální legendy Monty Python.

Skupina se na jevišti sešla třicet let po svém rozpadu, poslední show je v plánu 20. července. V hledišti bylo asi šestnáct tisíc diváků. Jedna vstupenka na představení stála 95 liber (zhruba 3270 korun), přesto byly vyprodány během 44 sekund. Fanoušci humoristické skupiny mohli naživo sledovat pětici sedmdesátníků, jimiž už jsou Michael Palin, Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam i Terry Jones.

Představení bylo jakousi směskou známých skečů v provedení těch, kteří je vymysleli. Podporoval je živý orchestr, sbor a skupina tanečníků. Nechyběla ani Carol Cleveland, jediná žena, která se v show ze šedesátých let pravidelně objevovala.

Šestý Python Graham Chapman, který zemřel v roce 1989, se objevil ve filmových klipech, stejně jako britský teoretický fyzik Stephen Hawking, oddaný fanoušek Monty Python. Naopak další hostující účinkující, komediální herec Stephen Fry, vystoupil naživo ve scénce Blackmail, která je parodií na televizní soutěže.

Některé scénky podle kritiků fungovaly lépe než jiné, ale diváci se při několika skečích mohutně smáli.

Podívejte se na ukázku z vystoupení Monty Python v londýnské O2 Areně.
Podívejte se na ukázku z vystoupení Monty Python v londýnské O2 Areně.

"Monty Python nejsou na živo špatní: dávají divákům, přesně, co od nich očekávají a spoléhají na jejich bezmeznou náklonnost. Ve skutečnosti je ale jejich vystoupení méně uspokojivé než muzikál Spamalot, pódiová verze filmu Monty Python a Svatý grál. To je v některých ohledech škoda, protože z filmů čerpají, jak nejvíc to jde. Ale proč je pak vidět živě, když jejich filmy jsou stále svěží jako sedmikrásky?" napsal recenzent Peter Bradshaw z deníku Guardian.

"Pythoni přišli, třásli se (stářím), ale zvítězili. Nedostatek čilosti vykompenzovali nacvičeným skotačením souboru dvaceti tak mladých účinkujících, že by mohli být jejich vnoučaty," uvedl The Telegraph.

Podle deníku The Independent lidé byli vylákáni na drahé představení, které nabídlo jen to, co lze vidět na DVD. "Byl jsem fanouškem Monty Python od samotného začátku a je mi zatěžko je kritizovat. Avšak toto je zoufale ospalá produkce, usnutí na vavřínech, bez zájmu předvést něco nového. Spoléhá se na televizní záznam a obdivný jásot publika, které zná dobře všechna slova," tvrdí komentátor listu.

"Kdysi byli tím nejnabroušenějším v satiře. Minulou noc dost často vypadali jako pochybná revivalová skupina," neskrývá zklamání Daily Mail.

"Nebylo to dokonalé," soudí také BBC News. Připouští ale, že členové Monty Python i po letech umějí stále dělat show.

Mezi nově uvedené patří skeč I Like Chinese, v němž Eric Idle za doprovodu tanečního i pěveckého sboru děkoval Číňanům za to, že odkoupili americký státní dluh, a dodal, že “až nás přežijí, budeme stále jejich dlužníky”.

V dalších scénkách si Monty Python utahovali z ruského prezidenta Vladimira Putina či z pořadu Top Gear.

Podívejte se na novou píseň Monty Python The Silly Walks Song.
Podívejte se na novou píseň Monty Python The Silly Walks Song.

Údajně definitivně poslední představení má být 20. července přenášeno do celého světa. Přímý přenos show nabídne také patnáct set kin, mezi nimiž budou i česká a diváci se můžou těšit i na titulky.

"Díky úžasnému vynálezu pohyblivých obrázků přichází Poslední noc Monty Pythonů do kina blízko vás. Vytáhněte své zauzlované kapesníky a zahřejte ještě jednou svůj mozek při posledním uplakaném, legračním, bouřlivém a skandálním sbohem pěti zbývajícím Pythonům, jejichž vtipy se chystají odejít do důchodu. Na velkém plátně a v HD," vzkázali svým fanouškům členové legendární skupiny.

 

Právě se děje

Další zprávy