Festival v Českém Krumlově překračuje hranice žánrů

Komerční sdělení, MHF Český Krumlov
12. 5. 2014 13:12
Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zahájí Jonas Kaufmann, v programu se objeví i koncerty k Roku české hudby a vrátí se muzikálové hvězdy.
V Českém Krumlově letos vystoupí například Jonas Kaufmann, Linda Ballová či Ivan Ženatý.
V Českém Krumlově letos vystoupí například Jonas Kaufmann, Linda Ballová či Ivan Ženatý. | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov 2014 - Od 18. července do 16. srpna hostí Český Krumlov špičky hudebního oboru. Už potřiadvacáté zde organizátoři připravili Mezinárodní hudební festival, který se za dobu svého trvání zařadil mezi nejvýznamnější kulturní akce v České republice a stal se trvalou součástí evropského kulturního kalendáře.

MHF Český Krumlov si více než dvacet let zachovává svůj osobitý styl. Jeho osobitost spočívá především v tom, že zapojuje hudební produkce do unikátních prostor historického města, zahrady a zámku včetně nejstaršího barokního divadla na světě.

Hudební zážitky celkem 17 koncertů (z nich 6 openair) návštěvníkům tak umocňuje jedinečný genius loci města, jež je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Dalším důležitým rysem festivalu je, že svůj program staví na principu multižánrovosti - soustavně prezentujeme klasickou hudbu, ale také umělce a projekty překračující žánrové hranice.

Program nabídne klasiku i crossover

Festival letos přiváží pěveckou hvězdu z nejžádanějších, tenoristu Jonase Kaufmanna, který za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a pod taktovkou Jochena Riedera zahájí letošní ročník 18. července na Letní scéně P2 operním galakoncertem.

Hostem galakoncertu je korejská sopranistka Sooyeon Kim, která zazpívá mj. také slavnou Rusalčinu árii „Měsíčku na nebi hlubokém“.

Z dalších zahraničních umělců festival přivítá v Zámecké jízdárně legendární ruskou violoncellistku Natalii Gutman spolu s Franzem Schottky a jeho Kammerphilharmonie dacapo München, a čestný úkol českokrumlovský festival v Pivovarské zahradě zakončit připadne operním hvězdám slavného moskevského Bolšovo těatra. Cyklus komorních koncertů v Maškarním sále zámku nabídne například společný program harfistky Jany Bouškové a korejské flétnistky Jae-A Yoo.

Linda Ballová.
Linda Ballová. | Foto: MHF Český Krumlov

Programovou nabídku netvoří jen „klasika“. PaCoRa trio společně se sopranistkou Lindou Ballovou propojí lidovou hudbou s jazzem. K dalším zástupcům crossoveru bude patřit vystoupení maďarského souboru Gypsy Virtuoso Orchestra, který pod vedením Sándora Jávorkaie provede ikonická díla inspirovaná maďarskou kulturou nebo unikátní orchestrální formace založená koncertním mistrem Slovenské filharmonie Jarolímem E. Růžičkou The Classical Music Maniacs. Tento nonkonformní soubor se svým programem Bach goes samba and tango touží oslovit co nejširší publikum a představit klasickou hudbu v jiném „kabátě“.

MHF Český Krumlov a Rok české hudby

Určujícím při tvorbě dramaturgie letošního ročníku MHF byl fakt, že rok 2014 je Rokem české hudby. Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Jan Dismas Zelenka, Oskar Nedbal, Rafael Kubelík a další jsou výraznými jmény z oblasti hudby, které lidé ve světě spolehlivě rozpoznávají jako české.

Výročí všech jmenovaných a řady dalších spadají do let zakončených čtyřkou a z tohoto důvodu jsou chápány již tradičně jako Roky české hudby nejen u nás, ale i v zahraničí.

Collegium 1704.
Collegium 1704. | Foto: MHF Český Krumlov

Vše začalo v roce 1924, kdy bylo poprvé slaveno smetanovské výročí a po válce došlo k rozšíření koncepce na českou hudbu jako takovou. Česká republika disponuje také kvalitní nabídkou jazzu a folklorních tradic, které získávají stále výraznější mezinárodní ohlas.

Roky české hudby se tedy nesoustřeďují pouze na tvorbu výročních autorů, na jeden druh či hudební žánr, ale na podporu a reflexi české hudby jako takové. Uměleckou záštitu nad Rokem české hudby přijali mezzosopranistka Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle, šéfdirigent Berlínské filharmonie.

Z domácích těles na festivalu se symfonickým koncertem k Roku české hudby vystoupí Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Tomášem Braunerem, kdy 19. července v Zámecké jízdárně přednese erbovní dílo české hudby Smetanovu Mou vlast.

Ivan Ženatý.
Ivan Ženatý. | Foto: MHF Český Krumlov

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který je již po řadu let rezidenčním orchestrem festivalu, se po zahajovacím koncertu představí festivalovému publiku ještě jednou a to 26. července, kdy pod vedením dirigenta Iona Marina a s houslistou Ivanem Ženatým přednesou program s názvem Pocta Antonínu Dvořákovi, na němž mimo jiné zazní také Novosvětská. Soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem a sólisty vzdá 31. července v Barokním divadle hold českému skladateli Janu Dismasi Zelenkovi.

V duchu české hudby se ponese program hned několika komorních koncertů v Maškarním sále českokrumlovského zámku. Za všechny například kompletní provedení skladeb pro violoncello a klavír Antonína Dvořáka v interpretaci Jiřího Bárty a Terezie Fialové, koncert Tria Martinů nebo vystoupení čínské klavíristky Shiran Wang společně se Škampovým kvartetem.

Český program nabídne také zajímavé klavírní duo tureckých sester-dvojčat Ferhany a Ferzany Önderových, které zahraje Dvořákovy Slovanské tance pro klavír na čtyři ruce. Koncert souboru Pavel Haas Quartet z děl Schulhoffa, Dvořáka a Brahmse byl pro velký zájem přeložen do větších prostor Zámecké jízdárny. Některé z koncertů budou mít možnost vyslechnout i posluchači ČRo Vltava.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Do Českého Krumlova se vrací i muzikál. Špičky pražských muzikálových scén Bára Basiková, Ilona Csáková, Leona Machálková, Petr Kolář, Jan Kříž, Václav Noid Bárta a Pavel Vítek uvedou v Pivovarské zahradě v programu Pocta českým muzikálům nejpopulárnější melodie z českých muzikálů a českých muzikálových filmů (Dracula, Hamlet, Johanka z Arku, Kdyby tisíc klarinetů, Kleopatra, Monte Christo, Noc na Karlštejně, Starci na chmelu, Tři mušketýři, Vánoční koleda, Větší než malé množství lásky, Zločin v šantánu).

Tím se ale prostor věnovaný české hudbě zdaleka neuzavírá. Tradičním národním hudebním projevům bude věnován speciální tzv. Český večer, který se uskuteční taktéž v krumlovské Pivovarské zahradě, a na kterém vystoupí například dechovka Jižani, Mladá dudácká muzika Strakonice, Cimbálová muzika Jiřího Janouška, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a večer vyvrcholí vystoupením fenoménu jménem Vojtěch Dyk s jazzovým B-Side Bandem Josefa Buchty, jehož program je složen ze swingu, melodického blues, lyrických i rockových balad, ale i hardrocku, funky, skladeb s prvky elektroniky či dokonce disca.

 

Právě se děje

Další zprávy