Vary přispívají k antisemitským náladám, píší židovské obce

ČTK ČTK
3. 7. 2014 14:18
Karlovarský festival se brání. Mela Gibsona hodlá ocenit jen za umělecké kvality.
Mel Gibson proslul kromě hraní v akčních filmech i nepřijatelnými názory.
Mel Gibson proslul kromě hraní v akčních filmech i nepřijatelnými názory. | Foto: Reuters

Praha - České židovské obce znepokojuje účast a ocenění hollywoodského oscarového herce a režiséra Mela Gibsona na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Jeho film Umučení Krista z roku 2004 představuje židy jako zlé a krvelačné bytosti a udělením ceny festival dává prostor antisemitským názorům. Federace židovských obcí to uvádí v dopise, který adresovala prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi.

Vedení festivalu názor federace respektuje, hodnotí však výhradně Gibsonovu filmařskou kariéru.

"Dopis od Federace židovských obcí jsme obdrželi, její názor respektujeme, ale znovu opakujeme, že hodnotíme výhradně filmařskou kariéru Mela Gibsona. K ostatnímu se necítíme povoláni vyjadřovat," reagovala na dopis mluvčí přehlídky Uljana Donátová. Dodala, že snímek Umučení Krista, o kterém se dopis zmiňuje, ve festivalovém programu není.

"Nepřísluší nám hodnotit jeho (Gibsonovy) filmařské kvality, nicméně udělením takovéto ceny se MFF KV stává další z velmi diskutabilních platforem, která pozvolna mění atmosféru v naší zemi z tradiční, relativně tolerantní společnosti, navazující na masarykovské tradice První republiky, na společnost, ve které je dáván prostor hostilním, xenofobním a antisemitským názorům," píše federace v dopise.

Foto: Aktuálně.cz

Židovské obce poukazují na film, který Gibson natočil před deseti lety a který zobrazuje posledních dvanáct hodin Ježíšova života. Opírají se o názor komentátorů, podle nichž jde o jeden z nejútočnějších filmů, který byl kdy natočen.

"Již krátce po uvedení filmu bylo konstatováno, že v době vzrůstajícího antisemitismu lze Gibsonovo dílo snadno zneužít k legitimizaci protižidovské nenávisti," dodávají židovské obce.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech odstartuje v pátek. Gibson na něm převezme Křišťálový glóbus na mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Poté představí zatím svůj poslední režisérský opus - mystické drama Apocalypto.

 

Právě se děje

Další zprávy