Můj život je romance i detektivka, říká Lech Walesa

Jan Gregor Jan Gregor
6. 7. 2014 17:53
Bývalý polský prezident přijel do Karlových Varů představit režisérský sestřih filmu Walesa – Muž naděje. Je prvním politikem v roli oficiálního hosta festivalu.
Lech Walesa v Karlových Varech.
Lech Walesa v Karlových Varech. | Foto: Anna Vedralová

MFF Karlovy Vary 2014 - Možná poprvé v historii je letos oficiálním hostem karlovarského festivalu významná politická osobnost. Lídr polské Solidarity a nositel Nobelovy ceny míru Lech Walesa přijel představit režisérský sestřih svého filmového portrétu – snímek polského klasika Andrzeje Wajdy Walesa: Člověk naděje. Film, který zachycuje přerod odborového předáka ve státníka, jenž se po pádu komunistického režimu stane prezidentem svobodného Polska, vstoupil před pár měsíci i do české distribuce.

Lech Walesa.
Lech Walesa. | Foto: Anna Vedralová

Bohužel nevyšla možnost zeptat se muže, jehož výrazným knírem se ve své době inspirovaly celé generace polských mužů, po brífinku s Bohuslavem Sobotkou v Puppu. I na krátké dopolední tiskové konferenci ale sálalo do publika charisma dobře naladěného sedmdesátníka.

Walesa v Karlových Varech potvrdil, že když ho Andrzej Wajda přesvědčil, aby svolil k natáčení své filmové biografie, zakázal si osobně svému dlouholetému příteli do natáčení jakkoli zasahovat.

„Byl jsem zvědavý, jak se na můj život dokáže podívat velikán, jako je Wajda,“ říká s tím, že když se poprvé viděl na plátně, byl nejdřív lehce v rozpacích. „Včera jsem to zrovna spočítal: je mi jednasedmdesát a prožil jsem na tomto světě už kolem šesti set tisíc hodin. Wajda ve svém filmu zachytil pouze dvě.“

Bělovlasý muž mnoha rolí říká, že jeho život v sobě obsahuje střípky mnoha filmových žánrů – od romance až po detektivku. „Wajda mě představil jako otce od rodiny a revolucionáře, ale já mám těch poloh mnohem víc."

V Puppu se novinářům v souvislosti s návštěvou Lecha Walesy ukázal i premiér Bohuslav Sobotka.
V Puppu se novinářům v souvislosti s návštěvou Lecha Walesy ukázal i premiér Bohuslav Sobotka. | Foto: Anna Vedralová

Otec šesti dětí přidává k dobru dva výjevy ze svého života, které by ve filmu o sobě samém rád viděl. „Vždycky když mě pouštěli z vazby, nasedl jsem před věznicí do autobusu a zakřičel jsem na celé kolo: jsem opoziční aktivista, právě mě pustili, a nemám ani na lístek. O chvíli později jsem v ruce držel jízdenky na dva měsíce.“

Druhá z historek se týká rozjitřené doby generální stávky v gdaňských loděnicích. „Vedení nám stoplo výplaty. Dost hrozilo, že manželky stávkujících začnou také stávkovat, jenže proti naší stávce, a tak jsem veřejně vyhlásil, že všem seženu dvojnásobek, než dostávali normálně,“ vypráví furiantsky bývalý vůdce nespokojených mas. „Zašel jsem na faru a slibované peníze jsem sehnal od církve,“ popisuje konkrétní důkazy celospolečenské solidarity s revoltujícími dělníky.

Agnieszka Grochowska a Robert Wickiewicz, hlavní představitelé filmu Walesa: Člověk naděje.
Agnieszka Grochowska a Robert Wickiewicz, hlavní představitelé filmu Walesa: Člověk naděje. | Foto: Anna Vedralová

Walesa na éru, kdy byl nezpochybnitelným lídrem národa, vzpomíná tak rád možná i proto, že jeho osoba v politicky rozděleném Polsku budí nesmiřitelné vášně. Část společnosti ho odsuzuje kvůli údajné spolupráci se státní bezpečností (inkriminované výslechy se koneckonců objevují i ve filmu), mnozí ho vášnivě hájí kvůli jeho nepopiratelnému přispění k pádu železné opony a přechodu nejen Polska k demokracii.

Mediální Walesův obraz je tak rozporuplný a zatížený vývojem posledních pětadvaceti let, že Robertu Wieckiewiczovi, který se ve Wajdově snímku do Walesy doslova vtělil, dalo největší práci se od jeho nánosů odpoutat.

Walesa: člověk naděje.
Walesa: člověk naděje. | Foto: Artcam

„Musel jsem se soustředit na to, jaký byl Walesa v oněch dobách – v sedmdesátých a osmdesátých letech,“ říká herec známý třeba z filmu V temnotě od Agnieszky Hollandové. „Vycházel jsem hodně z archivních snímků, existuje třeba cenný záznam, kdy televizní štáb zastihne Walesu ještě v posteli,“ vysvětluje Wickiewicz.

„Ale pak jsem zjistil, že rešerše jsou k ničemu. Walesu jako postavu nelze zahrát, jde se do ní pouze vcítit,“ říká s tím, že předobraz jeho postavy se zkrátka vzpírá jednoznačné interpretaci. „Na otázku, jaký je Walesa, existuje jediná poctivá odpověď: To záleží na situaci.“

 

Právě se děje

Další zprávy