Björk zaplaví svými vizemi z Biophilie i Thermal

ČTK ČTK
2. 7. 2014 17:07
Karlovarský festival nabídne evropskou premiéru filmu Björk Biophilia Live, který je neobvyklým záznamem o turné k multimediálnímu projektu islandské zpěvačky.
Björk: Biophilia.
Björk: Biophilia. | Foto: biophilia

MFF Karlovy Vary 2014 - Karlovarský festival uvede v evropské premiéře koncertní film s názvem Björk: Biophilia Live. Slavnostní projekci doprovodí 10. července před půlnocí ve Velkém sále Thermalu jeho tvůrci Peter Strickland a Nick Fenton.

V roce 2011 přišla islandská umělkyně Björk s projektem Biophilia. Jeho součástí nebyla jen její osmá řadová deska, ale i specifické koncerty, interaktivní aplikace anebo vzdělávací programy. To vše nyní rozšiřuje koncertní záznam. Vznikl na vystoupení v Londýně, kde končilo turné k Biophilii. Björk na něm spolupracovala s režiséry Fentonem a Stricklandem.

Podívejte se na ukázku z koncertu Björk na turné Biophilia.
Podívejte se na ukázku z koncertu Björk na turné Biophilia.

Fenton je ceněným britským střihačem, který s islandskou kapelou Sigur Rós pracoval na jejích filmech Heima (2007) a Inni (2011). Oba se promítaly i ve Varech. Strickland je autorem dvou mimořádných celovečerních filmů a jedním z nezajímavějších současných britských tvůrců. Drama Katalin Varga bylo na Berlinale oceněno Stříbrným medvědem za mimořádný zvukový design. Následující Berberian Sound Studio je sofistikovanou, magickou i hravou poctou italským hororům ze 70. let. Strickland za něj mezi jinými oceněními získal British Independent Film Award pro nejlepšího režiséra.

V novém filmu vyjma samotné Björk uvidí diváci andělský islandský sbor, rakouského perkusionistu Manu Delaga a množství neobvyklých nástrojů. Koncert je dokreslován kolážemi tektonických desek, DNA, Měsíce, hub a jiných obrazů z oblasti vědy. Výsledný snímek podle kritiků ilustruje skladby a koncepty projektu Biophilia, ale i jiné klasické skladby z dřívějších let zpěvaččiny kariéry. Právě ve Velkém sále Thermalu by měla vyniknout mimořádná vizualita i mnohovrstevnatá zvuková složka dynamického koncertního filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy