Bartoška: Gibson dostane globus za umění, ne za morálku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 7. 2014 14:27
Hlavní hvězda karlovarského festivalu dorazí v pátek, zůstane do neděle. Informace o festivalu získal od Johna Malkoviche.
Mel Gibson.
Mel Gibson. | Foto: Profimédia

MFF Karlovy Vary 2014 - Hlavní hvězda letošního filmového festivalu v Karlových Varech americký herec a režisér Mel Gibson přijede do lázeňského města v pátek a zůstane do neděle.

"V Karlových Varech dostane Gibson ocenění za mimořádný přínos světové kinematografii, představí svůj autorský film i připomene jeden ze svých neúspěšnějších snímků Šílený Max," řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. "V sobotu bude ve velkém sále uveden jeho poslední režisérský opus, film Apocalypto. Ale protože se na toto představení nemůže veřejnost dostat, ještě před tím, v pátek uvede v letním kině svůj, dnes už kultovní film Šílený Max. V amfiteátru pro dva tisíce lidí pozdraví diváky tímhle bijákem," uvedl Bartoška.

Kromě účasti na festivalových událostech se Gibson představí divákům i jako host pořadu Marka Ebena Na plovárně. Obvykle se natáčí v pražském studiu, mimořádně se bude točit přímo na festivalu.

"Mel Gibson je informován hlavně Johnem Malkovichem, který tu byl už dvakrát, o skvělé atmosféře festivalu. Děláme takový pokus s Českou televizí a tentokrát bude pořad natáčen s Melem Gibsonem přímo na velkém sále hotelu Thermal za účasti dvanácti set diváků. Tři kamery to budou točit a obraz bude přenášen pro diváky, kteří sedí dál, na velké plátno," řekl Bartoška.

Gibson ale zřejmě navštíví i některé další akce festivalu. Do Karlových Varů přiletí přímo z natáčení svého dalšího filmu z Nového Mexika, kam se také z festivalu bude vracet.

Bartoška se také vyjádřil k některým výhradám proti americkému herci, který má za sebou i několik skandálů. "Neudělujeme ocenění za morálku, ale za umění," podotkl. "Je to držitel dvou Oscarů, držitel Zlatého glóbu a mnoha dalších ocenění. Myslím si, že je opravdu přínos světové kinematografii," dodal Bartoška.

 

Právě se děje

Další zprávy