Organizátoři festivalu v Jihlavě lákají na modernější kino

ČTK ČTK
22. 8. 2015 11:00
Letošní ročník festivalu dokumentárních filmů bude plný novinek. Na návštěvníky čeká nový kinosál nebo festivalová doprava zdarma.
MFDF Jihlava
MFDF Jihlava | Foto: MFDF

Jihlava - Nový kinosál, kvalitnější projekce, festivalovou doprava zdarma i expanzi do okolí Jihlavy přinese 19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Programové oddělení nyní vybírá z více než 3000 přihlášených filmů. Autorem festivalové znělky bude držitel loňské Ceny za přínos světové kinematografii, americký režisér Godfrey Reggio. S novinkami seznámil novináře ředitel festivalu Marek Hovorka.

Nové místo pro projekce filmů vznikne v sále Dělnického domu v Žižkově ulici s kapacitou 400 míst. "Loni jsme se setkali s nespokojeností návštěvníků, kteří se během jednoho dne nedostali na tři po sobě následující projekce. Napsali nám, že pokud by se to opakovalo, přestanou do Jihlavy jezdit, a to nechceme," řekl Hovorka.

Projekce se kromě Dělnického domu uskuteční ve dvou sálech Domu kultury odborů, v kině Dukla, divadle DIOD, na malé scéně Horáckého divadla a v Oblastní galerii Vysočiny na Masarykově náměstí. Ve dvou kinosálech bude instalována moderní přenosná projekční DCP technika umožňující nejvyšší zvukovou i obrazovou kvalitu.

Snaze o zlepšení podmínek pro diváky a festivalové hosty odpovídá také zajištění bezplatné dopravy akreditovaných návštěvníků městskou hromadnou dopravou. S tím souvisí i zavedení speciální kyvadlové dopravy pro přepravu hostů ubytovaných v okrajových částech města, s nímž pomohla jihlavská radnice prostřednictvím autobusů městského dopravního podniku.

Letos poprvé se festivalové projekce dostanou i mimo Jihlavu. "Diváci uvidí dokumenty také v Třešti, která nabízí dva velké hotely, městské kino i kouzelné městské kulisy s pamětí Franze Kafky," řekl Hovorka. Od středy 28. října do neděle 1. listopadu bude městské kino Máj každý večer promítat jeden český dokumentární film.

Godfrey Reggio vytvoří festivalovou znělku ve spolupráci s průkopníkem českého videoartu Woody Vasulkou, jenž k ní namluví komentář. "Letošní ročník tak navazuje na loňský koncept, kdy byl autorem znělky režisér Jan Němec, rovněž držitel jihlavské Ceny za přínos světové kinematografii," dodal Hovorka.

Podívejte se na trailer k novému dokumentu Errola Morrise The Unknown Known

Festival dokumentárních filmů bude v Jihlavě od 27. října do 1. listopadu. Programovým předskokanem je i letos Živé kino, kdy se promítání dokumentů odehrává pod širým nebem v místech korespondujících s náměty filmů. Živé kino začalo v pátek projekcí snímku Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Polska v parku za kinem Dukla. 

 

Právě se děje

Další zprávy